萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
畢竟carmy係carmy 差成個次元
只係comfort都冇3仔咁頂頭頂腳
最新個代Mazda 3
好似話轉左後Twist beam 前麥花臣 應該會闊啲
冇左Multi-link dllm
Mazda 3 turbo 已經唔會考慮
為左型棍冇計
連個窗都要整到極有壓迫感
所以見仁見志啦 你當佢2人車咁肯定冇問題
直接買mazda6啦 操完大車揸細車都唔怕

仲要坐4個 對乘客好啲
其實我係想講馬3都唔係好「大」姐,見位巴打話想揸細架 d

Sor
21年turbo會燒油
而家新嘅唔知呢
揸落兩年幾都冇咩野
Mazda 6 多唔多小毛病?
無留意過呢架
學術研究:
想問下起步個下輕腳慢慢加速慳油定俾少少油上到咁上下先輕腳會慳油d?

利申:cx5
都係摺鏡問題
斜路泊車真係地獄
多謝師兄 研究下呢架先
Cx3 應該唔考慮了 衣家睇下簡6 定3
要慳油揸EV, 又或者Toyota任何有CVT既車。

去九州自駕租左部CorollaCross玩完三個山區境點支針都好似冇跌過咁。
一缸油夠玩左我四日博多、耶馬溪、秋月、唐津、佐世堡行程。

不過CVT就真係輪椅咁既加速力
一定CX60
FR platform冇得輸
Seattle呢頭成日見
日版靚好多

多謝指教
CX-90規格
引擎:3,283c.c.直六Turbo+Mild-Hybrid混能系統
馬力:345ps/5,000至6,000rpm(馬達17ps/900rpm)
扭力:51kgm/2,000至4,500rpm(馬達15.6kgm/200rpm)
傳動:8前速自動波,四驅
尺碼:5,100 x 1,994 x 1,745mm
平均耗油:11.9km/L
售價:$649,990起(7座版)
$659,990起(6座版)

補返個spec比大家討論下
講真 賣唔賣到多過50架
唔該用返全名Mazda3 或用Mz3或馬3/萬3。
米鬼學自悲teslun扮BMW M3車主。
跟外國一倍價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞