萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我都諗緊轉225好唔好
好似比較多款多現貨
咁cylinder deactivation係用黎做咩
網上多數推薦米芝蓮primacy 同cross climate
價值就係米芝蓮咁既價
高速公路停缸慳油咁點會話大cc會有效率過細cc
係指如果兩部都L4咁大cc果會有效率過細cc?

2.5G停完缸變1.25排氣量
而家2.0G同2.5G都有停缸咁咪又係2.0慳油過2.5
等佢易壞d
太一概而論. 每個排氣量都有唔同 efficiency curve
你唔可以無止境咁 downsize / upsize 仲 remain fuel efficient
而 1.5NA, 我相信無論係 city 定 cruise, 以 mazda 3 既負荷而言, 都比 2.5NA efficient
用油車比油電車我都唔知講咩好
一定係轉225 驚超速就轉225/40
邊部係油電
利申有cylinder deactivation
轉225洗唔洗換埋條拎
e skyactiv
日本自從2022年賣既20S全部係輕油電
有個聊勝於無既回生剎車比電比細摩打
架車冇純電模式, 著車係必著engine
電除左幫手起步同拖部冷氣之外都冇咩用途可言
唔好計啦Mazda套mild廢到唔廢
7J一般225係上限唔洗換
換7.5J鈴就上235呔架喇
我真係得閒得濟居然會同你嘈
你不如睇埋無 hybrid
https://www.mazda.co.jp/globalassets/assets/cars/mazda3/common/pdf/mazda3_specification_201911.pdf
市區唔會介入 有閪用咩 就係要你市區停缸
無咩好嘈, 2.0有/無hybrid真係差唔遠
實際上樓上部cx-30食油怪
其實轉225有咩好處新手唔識
4代3仔路噪應該係天生解決唔到?
換d靜音呔我諗應該都冇乜用

Btw有冇人用re004? 考慮緊呢條
冇,純粹係原裝Mazda3嘅215/45 仲有CX30嘅215/55 比較少選擇
如果轉225就會海闊天空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞