萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
咩價位
其實尋晚已經決定咗上ND3,但又一次掙扎揀咩色。
兩個月前久經掙扎,性格上同考慮到呢邊夏天陽光好猛烈所以揀咗白色,但視覺上真係紅色同銀色簡直Symbolic。
今次要改單又要天人交戰。
我都係顧慮到呢樣嘢,紅色好靚好Eye Catching但又太高調,加上深色太吸熱呢邊真係好難頂。
今次新出嘅淺灰銀色都好靚
唔記得問你果架噴咗咩色,同原廠色差相比遠唔遠?
CX30其實入唔入得手
係英國
睇中左呢部CX30
https://www.autotrader.co.uk/car-details/202308211025809
唔怕細部的話無乜問題
睇實車感覺上好過CHR
不過CHR真係好撚慳油
Mazda一定揀紅
熱得幾多
要慳油可以第一時間飛走Mazda
2014 mazda 6 8.4L/100km
60%highway 40%road
我諗都正常?
睇返上面幾個師兄啲油耗幾正常
暫時揸過三款所謂唔同引擎
萬記都係未去到食油,但偏大食嗰隻
一定係soul red
利申 nd2 soul red車主
電子手制版V grade
around 55k 放到就放
自己落手落腳保養勁錫車冇嘢壞
泊室內多層 冇水浸過
有意交流吓
想靚仔揀白
想懶襟污糟揀銀
其實係
巴打係咪揀mx5做daily?, 我揸緊2仔諗住下年換新車,我都好鐘意mx5但只負擔到一架車所以考慮到實用性問題令我好卻步 利申同你一樣都喺澳洲
係,我都唔係日日揸,平均一星期揸4日左右,都係WFH果陣溜出去買餸同食飯為主,加埋一年出Road Trip遠同近各一次。
我好幸運同條女嘅荷包係獨立嘅所以可以任性下去Dream Car,實用性唔係主要考慮。
過去十年我同條女都係Share一架2仔,95%時間都一齊出入所以一架車就夠。不過新車到之後都會短暫養多陣架2仔just in case需要載多啲嘢,但主要時間都係放上Uber Car Share希望可以recover部分成本。
我唔知你嘅Case係點,如果仲係一枝公,要追夢就趁早。如果你有另一半佢又有實用車,就更加唔洗猶豫。
今朝formally覆咗個dealer,最終決定上ND3但維持白色。都係再一次追隨翻個性揀淡色系。
但心裡面真係有滴血嘅感覺,除咗個性同吸熱問題,我唔揀紅色仲有一個原因,深色系之中紅同銀我都好鍾意,如果唔揀淡色,我又會陷入另一個紅銀之爭

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞