萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
轉225/40/R18的確大路左
只係理論上唔係會減低避震能力咩
215/45同225/40厚度差好少, 呔壓可解決
其實225/45定225/40會比較接近原裝215/45/R18?
係咪通常都會轉225?但油耗係咪會大左
裝輪拱同尾箱試下
利:無整
E 排係度諗其實 hybrid 係咪真係慳到好多

我知長遠一定平過普通車,但要幾長遠呢

小弟平均一日來回公司 total 行40km,5-5.5 日入一次油,當一個月入 6 次,每次平均 澳$40,一年就 澳$2880

Hybrid 車就算做到一個月入 2 次油,每次 $40,一年就 澳$960

一年先慳得 澳$1920,但 hybrid 車貴普通車成萬至萬五蚊澳紙,要揸 5-7 年先返返黎,重未計換電,計落係咪真係抵 d 呢

Sor 1999

利申:2020 Mazda3 hatchback 2.0,對 Yaris cross 有少少興趣,貪佢高身 d
仲有多謝你對環境既保護 錢計唔到
你買到yaris cross再講
都有既 應該快過排隊買勞同唔使食骨
環境保護 e d 野留返比 d 唔使計住計住既有錢人諗啦
我買咗NA,睇清楚啲冇鏽就得,其他都係小問題

買得舊車就預咗要學保養/整車,架車幾好其實100%睇上手,所以私人買>車行

NB其實係NA 底再加好多電子野(Airbag, Crank speed sensor etc)

Second car 睇空間做咩

零件唔洗擔心,二手同全新都大把

Youtube 大把buyers guide 睇幾條片學吓有冇要留意
尾期1.8 窮人手攪窗版
加裝風油呔
叫啲大公司自己環保左先啦
9成都係佢地製造
諗緊出Cx5 2.0/2.5,如果考慮安全設備同以下情況,有無2.5既必要
9成平路市區,間唔中1成高速
f1a6 完全要咬地好玩
想拎平衡就ps5
f1a5 re004 ps4 已經係舊款
普通用車情況 就2.0夠用
但2.5 就大力啲
負載重下2.5仲慳油過2.0
re004都係舊款?
potenza sport啦 如果係長用
我意思係re004 已經係比較舊既產物
豐田嗰啲用料咁cheap你都有興趣見到啲硬塑膠都唔開胃。 同埋澳洲使鬼揸油電咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞