萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
冇咩問題,手冊有寫
成條車匙換
自己換輕鬆啦
我自己換
去鴨記買 幾蚊搞掂
掉咗佢 拎第二條用
自己換好簡單
買粒電 再youtube la
1分鐘搞掂
換粒電芯咁難 唔好搏呀
換換下爆炸咪弊
多謝晒咁多位師兄嘅意見,已經自己換咗電
我架2仔9成時間揸60-80 KMs嘅路,1成Highway。
都做到13.6KM per Liter,覺得算係咁。
我真係識啲local覺得只要超過10KM per Liter 已經算慳油,佢哋對油耗認知停留係車身同馬力大嘅車

以前既自動波加埋郁啲就V6, 想點慳油
但唔知點解明明壓縮比13:1都係慳唔過其他行NA既車
不過數得出行NA既車多數係日本車多數係CVT
講慳油 2.2d 好慳 avg 5.4/100km 高速 時速9x-100 大概係4.3-4.6 L /100km
有限筆直想買架second car
睇緊mx5
想知NA NB定係NC好
前者好似raw d; d review話係真正mx5, 但都有番咁上下年份
後者新啲 空間又闊落少少
唔識揀
揸緊4代mazda3 條原裝呔用左幾年差唔多要換
用原裝呔有時覺得路噪有啲多
同埋原裝呔215/45/R18呢個size好似出面唔多見有

想問揸4代mazda3既大家用緊邊隻呔?
用緊原裝bridgestone Turanza
原裝呔缺點係軚噪
所以想換條舒服啲冇咁嘈
點解咁講
用過馬牌MC6,都幾sporty,又唔會話太嘈但係最好同最貴相信都係米芝蓮

想平啲、多啲選擇咪轉225囉,預時速reading 可能爭少少。
萬事得近代款邊間油站油最夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞