萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
要督電腦清code
岩岩買左架二手Mazda 3
覺得個手制粒制好難禁 係正常定有問題?
係咪1.5 vs 2.0
布vs皮椅
Bose音響
BBS 同brebmo既分別?
澳洲Base 同Top model都係2.0引擎,呢個亦係我最在乎嘅嘢,反正都係2.0引擎其它提升講真唔太在乎/罕有會用到。所以先訂Base後來怕MX5絕後先再改Top。
明白
我係英國有得揀1.5 base
中價版有皮椅Bose音響,唔知值唔值?
窮L
架車未到答唔到你實感係點。
我呢邊低中高都係2.0,反而我覺得中版最唔值。
低同中差咗$7,000AUD,分別主要就係Heat Seat同Bose音響,再加個Headlight話會自動調節之類,印象中全部都同駕駛性能冇關。
高版再加$3,000AUD(含稅)包囇上面再多BBS同Brembo Brake同Bilstein Suspension,具體我唔知係乜。但個賽開車嘅friend同我講,介意駕駛感同最終想落場跑吓嘅,最好買Top model。我短期內都冇諗個落場玩,但難保某日身痕就買定Top,變相其實我俾多$10,000買$3,000可能用得着嘅嘢。但始終諗住揸過世,買錯冇得後悔
我覺得純粹想過下癮嘅Base Model最好,上網睇Base性能已經好好。
補充前提係Base揀2.0,我而家架買餸車都已經1.5完全冇加速力,冇理由揸架開篷跑車都咁低
唔知你嗰邊同美國一唔一樣。
其實和事佬我覺得中上級既Club trim係最抵。有齊最重要嗰幾樣野:
Brembo Brake
Bilstein Suspension
limited slip differential
和事佬
攻頂一定無後悔
應該唔一樣,我呢邊分Roadster,Roadster GT同Roadster GT RS三級。

中級嘅Features:

頂級:

如果中同頂嘅Features掉轉就好。因為我都係想Brembo Brake同Blistein Suspension為主。呢邊不至於好凍,我揸車又唔極少聽歌,Heat Seat同Bose幾乎用唔著。
Heated seat我完全唔用
但我老婆夏天以外日子坐親我車都用。重話以後買車一定要有heated seat
女人一定嘈heated seat
我自己都好少用
但揸老婆車佢長期開住
advanced keyless entry 好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞