萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Sor ching,第一次無睇到
Google點reset
不過我試過斷電換唔使reset
新車好似好多都變Keyless噤掣,我呢啲老派作風嘅都係想扭匙多啲
keyless entry方便
但扭式撻車好啲
Miata NC嗰隻唔使插鎖匙但都係扭式撻車幾好
Keyless entry真係must have option
但uk好多二手車都無加
唔係平車喎 x3/x4好多二手盤都無加
keyless entry 唔係keyless start(撻車)
萬事得大部分車最平個grade都係㩒制撻車
但就唔係唔洗響條匙㩒個制unlock車門

覺得都2023啦買部新車冇keyless entry過唔到自己果關
但佢通常要中間grade先開始跟
如果買新車仲要攞條匙出黎買車門 過唔到自己
會覺得好似冇科技感定霸氣盡失咁 有冇人都係咁
其實住北美地區係咪要heated seat?
睇你北美邊忽
Florida、Louisiana 、Alabama 、Georgia、Mississippi 嗰啲有幾何可以用到。
但北到Wisconsin 、Minnesota 、Illinois 、同加拿大就真係好多人用。
暖下都幾舒服嘅
其實諗緊,唔要heated seat,冬天喺張櫈到鋪啲野其實都應該唔差得遠

反而我喺南加,更想有ventilated seat。不過又諗緊,不如學dc9 咁張蓆仔
咪咁啦
內籠咁靚搞啲咁嘅野
P牌仔想出車請教咁多位巴打
筆直本身50k到
主要都係操車、返工同車下家人

都知道好多巴打推mazda3
自己都睇緊啲hatchback
但因為小弟都幾重磅
咁會唔會轉CX-5好啲?

另外都有啲朋友話叫我唔好搵mazda車
話好多嘢整,又係唔係?
還望賜教
揸咗十年Mazda 2,撇除自己衰幾次Damage車身,同埋正常消耗要換嘅嘢外,咁耐以嚟淨係壞過後車箱把鎖,唔覺好多嘢整。反而幫襯過唔知一間車行加身邊嘅朋友都話歐洲車整到佢哋仆街。
個人覺得新手都係買Hatchback細架啲好,停車容易啲,你真係重磅就Test Drive試吓坐得舒唔舒服先。
都係吹下者

其實都係開頭坐落去嗰下唔慣,但冷氣著咗一兩分鐘就無乜野
多謝巴打回覆想知多啲係
book showroom test drive佢都係得新款車
因為我都傾向出2手,12-14年款嘅,
個效果係咪應該會有分別?
做多少少功課唔同年號改左d咩
最好唔好買第一年大改款可能多少少毛病
如果巴打係外國, 二次車響車行買車係有得test drive
樓上有師兄代我答咗你,大改款係值得留意。同埋買二手車最好揾個識車嘅人陪你睇。睇吓Maintenance logbook有冇做足Service,軚紋夠唔夠深,打火快唔快之類。
當年新手我個教車師傅好有義氣陪我睇咗兩次就扑錘。
如果你純粹想試吓內籠Size,我諗去啲二手車行問吓應該都會俾你試嘅
我自己main車
軚紋同打火只係代表係時係換軚同電池
Test drive最實際 揸落會唔會 dun 停車踩油係咪 smooth 有無冷氣 烏低身睇下有無漏油 仲好
agree
軚同電池都係消耗品頂多都係用錢搞一搞
但如果係下面果類就手尾長 隨時死波箱果類絕對唔買得
揾個識車嘅人Test Drive肯定要,只係提佢Check埋堆消耗嘢因為可能要預多啲錢換。
之前部車
2003 Protege5 揸到2016年
140xxx miles
除左要換正常消耗品外,冇整過。

而家部2015 NC Miata, 2017揸到而家。冇野整之餘重要全車所有燈泡一粒都未壞過未換過全部重係出廠時既燈泡。
多謝樓上咁多位巴打意見
小弟會參詳參詳
希望快啲成為mazda車主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞