萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
係同所有廠
但我鍾意

唔會越來越大架
CX30 low左應該都型
21年個陣買入19年既車,total行左5萬km內
Sofar冇乜大問題,我已經算係懶人冇準時換油保養
唯一投訴就係油耗唔平,同埋個摺鏡摩打問題...我而家長期係keep住開鏡
你個case應該cx8點都會好d 既
有360幫手睇位,其實都唔難既
有冇外國巴打試馬3一缸油行到幾耐
2020 GT 冇turbo 大概行到 450-500 公里
入87定91 先?
睇reddit 人講都有分別
想問下大家馬3如果要整天窗既話要大概幾錢 而家粒天窗制㩒落去係無反應開唔到
其實遲過佢保養期限有冇影響,例如到咗半年但過多一兩個月後先去做保養
冇分別
Non turbo版食唔到91入貴油都係多餘
Turbo版入貴油只會係4000轉以上先加HP, 耗油一9樣 (揸左兩萬幾mile)
咁有平入平算
crosstrek 同 cx-30,大家會點揀?

Crosstrek
subaru 酒耗好過 mazda 咩
好過 就算係2.5L都好過Mazda non turbo

Mazda油耗低都唔知邊度傳出嚟
如果講keep 10 年以上,200k km 以上呢?係咪mazda 好過subaru 少少?
咁唔知
我兩部都只係2021
Mazda自己都吹到Skyactiv G同X好低啦
用副X用足15年都未必追到同G差價

Mazda成日好似想轉跑道咁但轉唔起
CX5實在太好賣 拎其他野出黎都比人忽略
Cx-30
頂唔順CVT
cx-30起碼唔使擔心cvt打柴先
但唔太鐘意個 infotainment,好窄咁,但內籠係舒服嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞