萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
同埋介唔介意分享下r到幾多discount from RRP
未放過租真係唔知,反正唔預賺到錢,抵到部分成本已經好好。
至於Discount我真係冇R過。跟官方價買,Dealer淨係送兩張Mats,我本來都唔知咁PK Mats唔包要額外加錢,但個Dealer話送俾我果陣我覺得都預咗,扮囇俾個Good Deal你咁。
我諗澳洲真係唔興R Discount,可能我係第一亦好大機會係唯一次會買新車,我本身冇乜諗過R Discount。
我都聽過有人R到出牙血,都係R到免費上紅色(本來要加$600AUD)。要R到咁我就覺得無謂了。
仲想問邊間dealer有好deal預埋我
你都係澳洲?邊個State?
講真今次第二次買車,第一次買新車,日後應該都冇乜機會。買車方面我應該冇乜經驗幫到你。
我雖然唔係汽車同機械迷,久不久都會睇吓汽車show咁。Mazda對我有種神奇魅力,對呢個Brand我真係Loyalist嚟
2026年MX5轉EV你聽下算
Mazda唔係一般車廠
唔可以用常理去睇
而家先出緊直六FR,你覺得Mazda會將鎮山寶MX-5轉EV?
咁我都唔係100%信,始終MX-5最大賣點甚至靈魂就係駕駛感同手波。轉EV係政治壓力多過市場壓力。
EV各種環境問題終於得到正視,歐洲有可能推遲EV Mandate或者日廠都可以借勢轉軚。只係澳洲情況有啲似美國,自動波佔有率已經明顯拋離手波。有好多手波車款已經唔再進口。我估就算MX5唔轉EV,手波車持續邊緣化吓都有可能被拋出局。
我本身唔反對EV但亦唔特別支持,EV環境問題早就知道但確實某啲情況吓EV有優勢e.g.人口建築密度高嘅地方。
當俾市場多個選擇嘅話我絕對同意,但要一刀切取代內燃我就肯定反對。低耗燃油車同EV我都係傾向前者多啲,但後者亦有啲優勢,俾市場各取所需最好。美國澳洲啲地方咁大唔會有屏風廢氣積聚問題,政治硬推EV好反智。
美國呢邊出年大選如果共和黨可以贏返既話就更加唔會有硬cut既問題。
可能係我嘅問題,冇刻意問Discount
我諗個Dealer知道咗MX5係我Dream Car無論點我都會買,所以佢就唔會花口水精神遊說我買
而且我覺得而家經濟唔係啲人諗得咁壞,甚至算幾OK,我見間Dealer都幾好生意,不至於要落足牙力求你買咁。
後來我email 有問過如果想加Accessories有冇Discount,佢直情ignore扮睇唔到
訂MX5果陣有啲小插曲,本來我sign咗Base Model嘅contract,各種原因同睇自己需要,當時諗得好清楚Base Model已經符合囇我所有需求。
但幾日後無端端又一次Deep Thinking,左諗右諗,再問埋愛車狂熱兼會落場賽車嘅朋友,最後都係決定攻頂,所以過咗一星期我就打去Dealer度改單攻頂,好彩只係過咗一星期好肯定改到。當時可以問吓有冇Discount但又感覺未免肉酸咗啲。
講真Top Model絕大部份功能我都幾肯定用唔著,甚至Overkill,但又世事難料恐怕有一日真係用得着,到時我一悔不當初明明afford到竟然唔攻頂。
再者,下代改EV真假都好,我真係擔心澳洲手波車款會Fade Out埋,到時手波MX5變絕響冇得後悔
跑車cut MT機會唔大 你見3仔全線cut MT你驚左姐
Roadstar遲下的確就快小改款
就算MT比人cut左都好仲可以import入黎

我睇過下呢度既入口規則
只要係行貨冇賣過既車都運得入
冇賣既款例如alphard自然冇問題
原則上有現行款但規格上有明顯差距既就入得
即係Mazda 3原則上可以import 1.5G因為呢度只賣2.0G同2.5G
3仔Cut MT冇留意,都係你而家講我先知
我係泛指手波有fade out跡像,例如Lexus同BMW果啲大廠,印象中已經好多年冇進口手波款,間中睇CarSales,好多大廠嘅手波都係二手舊款。
我唔知幾時會輪到Mazda
Mazda根本冇能力轉EV
佢要轉咪揾大股東Toyota幫手
其實馬3sport版同普se L 有乜大分別
另外 我架二手車 4條軨都花哂 換一換知唔知要使幾多錢
自己整點都係最好,人工費先係最貴。整得到自己都會整。

headlight restoration 其實唔難,自己整可能點都無出面咁好,但最起碼做到7 成都好過mo
今次DIY Headlight效果好過年半前俾師傅整果次。不過唔怪得佢師傅,當時淨係做年檢同換偈油,佢見個Headlight咁foggy半賣半送咁幫我Restore埋,但我仲記得個效果普通,冇咁Shinny。
呢排睇ChrisFix個Channel多先知好多Maintenance / Deep Cleaning DIY唔算難,有啲工具同耐性就得。
愛車嚟到之前試多幾樣,當係升咗技能樹啲基本嘢
Lm
軨呢啲有平有貴
睇人架咋 想搵原裝就捕下有無人新車落地換軨
想出Mazda 3 hatchback
請問I plus 版貴5萬值唔值得
有咩分別
有冇師兄揸緊CX-30? 有冇啲咩食評?high版同iplus係咪真係好大分別?
想問有你Mazda group? Tg / WhatsApp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞