萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
頭兩年包零件保養,值得比多少少,有咩sensor 唔好彩壞都免費換
Ching 你係第幾代
發覺我而家第2代尾期都係咁
3代尾期
有無巴打會用 hud 黎做 reference point 等自己行係條lane 中間?
我發覺自己成日不自覺咁做

利申:P牌撚
Mazda 6 要換軚大家有冇推介
我都係keep住有join原廠保養,啱啱側鏡摩打壞咗(已經過咗兩年電子零件保用期),廠都免費照換
你幾耐壞鏡?
兩年零一個月😆
我之前兩架新車到賣都未壞過鏡 好彩
揸咗幾耐就賣?
hud係正軚盤前面點做中間點
一架四年幾 一架三年
我P嗰陣就用司機位A柱
今年頭轉咗新工,收入多咗屎忽痕想換架歐洲車,但又唔係好捨得依家嗰部,始終係自己第一架車
大西北窮撚要換車上代二仔好唔好deal 諗住7皮樓下最好5皮買唔買得過
唔知黎緊CX60 直6咩價錢,見外國CX60有phev幾正,香港係咪唔會入
我個hud 得速度
有得set 其他野?

2023 cx5
我係Cx60
唔好買 你買plan都係為左個保用
宜家競委會出左措施
客去出面車房每半年換油做保養
已經可以有原廠保用
做乜要俾咁貴俾垃圾宏益賺

你打去宏益問 佢地一定話要帶齊文件單據
佢地交俾日本廠睇睇
先決定俾唔俾返個保用你
其實係吹水 只係用黎拖 你冇買plan
所以揾方法唔俾保用你

你可以咁做
你出去車房做保養 唔好淨係換油就算
叫佢地俾埋張剔剔紙 好似原廠咁既checklist你
上面要好似原廠個張有日期 車牌 底盤冧把 型號
張單要寫清楚今次換油換左咩偈油 用咩油隔
有冇維修做左 檢查到有冇野壞/爛建議維修
另外係出面做維修最好用返原廠件
因為佢地一定會用改裝件做理由唔俾保用你
只要你每次保養都有以上文件
到時咁多次保養記錄拎去葵興個維修中心
佢地冇得賴帳唔幫你搞 逼你買plan
其實你個側鏡摩打唔係廠好人
所以過左保用都換俾你
事實係兩邊側鏡摩打設計有問題
本身係冇任何防水料
一入水就會收唔晒

為左針對呢個問題 日本廠係專登出左改良摩打
仲連埋份類似指引既文件
入面寫明咩車款咩生產年份係要換
基本上你架車有呢個問題佢就要幫你換
不過宏益應該會話過左唔太耐見到一路幫襯照換
自己領功
有冇師兄放2015打後 Mazda 6 汽油
換左就唔會記得架舊車架啦
我諗佢個reference point係3/4位置
我覺得係可行既
不過正常應該係取中控, 右鏡, 左鏡三個點去睇自己架車

利申 學牌撚
HUD 投射出黎個 image 係條 lane 中間偏右少少咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞