萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
Liftetime ATF係個transmission liftetime
個波箱爆左唔係幾百蚊既事
諗住長揸 保養好少少
連車cam都可以喺出邊裝 真好
唔使焗住買原廠白痴車cam
正路係間廠同你講 service schedule. 不過佢唔肯講你唯有自己估
我預左 40k drain 一次 80k 換埋 atf filter
自己保養平靚正 出面啲人鳩流流入咩油用咩 pad procedure 有無跟足都唔知
係門檻高左啲 不過我都當左係駕駛一環
係外國係既 香港就要搵相熟車房架啦
巴打都係用返原裝油算? 定有介紹?
偈油定 ATF?
偈油我用 mobil 1 0w20 凍車時明顯 feel 到順好多
好似係19年明明年年都有返廠保養望下點搞先
ATF
呢個我做左好耐功課
我係 skyactiv g 1.5 mazda 2
原廠果隻叫 ATF FZ
但澳洲我問 dealership 一間要成個 drum (20L) 咁買一間開天殺價 $35/L
嬲嬲地用左 motul
佢個網有寫符合 ATF FZ spec 就得
另外 liqui moly 都有隻 meet 到 ATF FZ 我諗都岩用
係 以為會有package
以我所知原廠manual係唔推薦你換波箱油(skyactiv型號)
20L
咁用motul/ liqui moly好過
Motul 開心快樂使用中?
開心使用中
唔放心可以用 liqui moly, 呢個我出過 email 問. 只要你原本用緊 ATF FZ 就岩用
有聽過廠寫岩用 但用落會跳/chok
要聽人口碑
唔.. 無聽過.
至少我 motul 用落無問題. 反而係上網睇人話 ATF FZ 係藍色所以要換藍色. 我換左紅色乜事都無, 用落都半年有多
我對Motul都有信心既
覺得都7,8年前部RX vision 好似仲靚
RX vision最後變左mazda 3
量產車有咁高外觀還原度已經好難得
鬼面罩條脷好怪
2014 Mazda3
想問下點熄個istop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞