萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
但同價位佢內籠又真係贏左
我架Mazda3 hatchback 2.0
7成 highway 3 成 city
12km/L
2.0G
2仔行多啲highway chok到上16.x都得
慳腳嘅話18.6
咁高我住市區最多都係冬天刷到16.7
日日返放工塞兩條隧道都好難做到靚數字
咁無計有一排我都成日塞隧道 跌到落成14
我行公路多,係間唔中經過紅隧嗰邊塞一陣
又話咩skyactiv 原來咁撚廢
食油食到上天:skyactive

宜家每次揸完 under 8.2/100KM 已經好心足

BTW 個 weathershield 甩甩地,想問下係咪有車用膠水痴返佢定普通 AA 膠就得?

利申:澳洲撚
Mazda 6 diesel 二手價好吸引,值唔值得入手
油渣唔係有死期?
柴油私家車無
NA 偈 AT 箱係差啲
但可靠性明顯完勝 turbo CVT etc
一樣 我都有同樣問題
Mazda 3 turbo AWD
閃應該係正常 記得說明書寫每兩秒會閃一次
有無渣過mazda 3 同 mazda 6既清可以比較下 其實mazda 6係咪真係大小小咁解其他野都無咩分別?

考慮緊到底mazda 3g25 gt / mazda 6 g35 gt sp好
黎緊都係自己 + partner + 隻狗 車最多人既情況都只會係3條友加一隻狗
Mazda 6 入邊空間相對嚟講大d,想坐得鬆動啲,梗係買6。

不過你呢個情況3仔都叫做夠做,除非你隻狗好大隻

Btw個避震6仔都係好啲,有韌性啲,冇3仔咁直接。
6舒服啲
想問吓,車匙無電各位會點處理?Google 見台仔有自己換電教學,搏唔搏得過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞