萬事得Mazda 車主揮手區 (21)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
想問下消耗品主要係軚同電池?
另外重有無邊啲要留意?

都有朋友叫我睇埋地氈
話近排可能多水浸車
全架車都係消耗品, 只係周期長短. 實際數字我唔 list 喇架架車唔同. 無研究開俾車房搞算

Fluid:
Engine oil, Transmission fluid, Coolant, Brake fluid, Washer fluid, Power steering fluid

硬件:
Oil filter, Transmission fluid filter, Air filter, Cabin Air filter, Spark plug, Tyre, Battery, Brake pad, Brake disc

仲有其他 suspension / ball joint / drum brake 呢啲複雜長壽命會磨損既件都係俾番車房搞

Between 我相信水浸車好難睇得出. 呢個就你自己諗
重有水撥,wheel bearings
我個人會揀布倚,我當日冇得揀先唯有揀皮。
鈴就睇個人啦
音響就算罷啦,幾靚都冇用,架車係零隔音,你大部分時間聽到最大聲既係軚嘈、引擎、風聲、其他車既聲。
parking sensor, 防追撞呢啲唔應該出現喺MX-5喥。部車咁既大小你都重要parking sensor既話要去重新學車。
Keyless係唯一叫做真係需要既野

相反,真係值得要既野係
Bilstein避震同個limited slip differential

你邊度外國?
值唔值好睇個人,我覺得一係買平版一係頂版。
中版主要果堆反而最少機會用得著,除非你果度好凍要開Heated Seat
同埋音響車速慢先聽得,但好易嘈到人犯眾憎,車速快又乜都聽唔到。
我之前掙扎都只係平同頂之間,中版完全冇考慮過。

英國要去到top trim先有呢兩樣野。
咁無緣了,無咁多錢
你地有冇攪個隔音?
係咪死症無得攪
儲下錢先
唔好急
或者揾下low mileage 二手
我部NC都係used
買嗰陣只行左10000miles
但所有野同新車一樣但賣used價
好抵
同另一位師兄諗法一樣,如果你會長揸就唔好急。儲吓錢先,確保買啱免得日後後悔,因為Engine真係suppose a lifetime choice。
請問cx5 2017用咩車胎好
同埋去邊到換好?
未整過車 唔是好識
換胎黎講萬里行就公認最抵
換咩胎就睇個人需要
例如:咬地 慳油 靜音 舒適
仲有 濕地、襟磨
今日係出回旋處時落左一次重brake,跟住個system就show左話果個 “smart city brake” 類似唔尋常定用唔到,要番廠檢查。
有無人試過同一個情況?

我就唔諗住番廠搞呢啲電子野,反正無左呢個function都無所謂。

利申:CX5 2019 零手
top trim
sorry大家冇推開post
岩岩考車pass左 想買架二手車
睇中mazda3 hatchback同cx5
本來有諗過cx3同mazda2 但睇過內籠真係太細
因為想載埋屋企人想佢地坐得舒服d

第一選擇係16年~18年左右cx5 盡量5萬到8萬咪內 請問多唔多野要整?
如果搵/講價70000左右合唔合理?
見28car 放8萬至10萬左右 但之前d成交價有d都係7萬

唔該哂各位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞