UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
想問下未有工作係咪好難租到樓
問過好多間連樓都冇得上去睇
1. 租房或買屋既 budget : 買 , 想用shared owership/ help to buy 之類上車
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London, isle of dogs
2. 你需要幾間房 : 2房

3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): leasehold

4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr 內
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔使

6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通>價錢>校區

麻煩晒
咩work嚟?
https://www.rightmove.co.uk/new-homes-for-sale/find.html?locationIdentifier=REGION%5E85364&maxBedrooms=2&sortType=1&propertyTypes=&mustHave=&dontShow=&furnishTypes=&keywords=

2樣野要注意

1. 你要睇番service charge 同ground rent 幾錢. 呢區嘅apartment, 郁下都£3000 - £7000 一年嘅service charge, 未計ground rent. 而且係年年加. 個價可以離地到你唔會信

2. 個區租就好, 買其實麻麻, 因為係勁密集同塞車
麻煩哂

我想睇Elizabeth line 沿線。見DLR 轉車都係5 分鐘先唸isle of dogs
Stratford 除咗個Westfield 好似冇乜特別

Woolwich
Elizabeth line 站隔離 新樓 £600k 先2 房 買唔起

如果Blackwall / Poplar 點睇

第二個位想問下 呢邊如果要泊車(暫時冇車), 我見tower hamlet council 成個isle of dogs 19:00 後residents parking permit 失效。 係咪代表 一係租車位, 一係泊到老練咁遠?

再一次麻煩
Blackwall/poplar你自己落咗區行覺得點

Btw要平啲(~400k 面價)可能要考慮二手嘅share ownership盤
如果要住elizabeth line 沿線,最好本身有第二條出到市區既線做後備。。。因為lizzy line 真係太經常性死signal...同district circle 果d 有得揮
如果追求番類似漁港既生活方式:鐵路交匯點,大商場,有設施會所既,呢頭係合理價錢既選擇(都簡單睇過 Zone 1 Nine Elms/Battersea 既單位,更貴了)
但 service charge 好多係(包括我自己)聽完後就縮
Blackwall Poplar
好似2 個世界

得isle of dogs 比到太古城感覺
呢度有d 好顛
800 尺 比£500 一個月
$6 hkd 一尺 香港都冇咁貴

我極限£300 一個月

最多去會所 去多d
依度個會所300鎊得個gym房
要泳池 最平聽過有600鎊一月
比£400 樓上 真係計唔掂數

又唔係免council tax
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞