UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
正常齋換地板, 油過牆, 換埋個廚櫃, £30k 到就攪到. 做左呢3樣野, 基本上眼見到嘅野都係新屋咁架啦.
council tax 可唔可以反映個區好定差
者係B 普遍好好過A
我見好多爛裝修都係平果少少
我講爛, 係呢d 水平喎, 唔住得人個d 喎

30K入面最貴係個廚櫃?
無錯, 睇餸食飯. 你要雲石台或者Quartz 嘅枱面, 成件事會明顯貴20-30% . 你要搵專人黎你屋企度呎/設計, 幫你諗埋點擺, order 乜野, 好似Wren Kitchen 個d 又明顯貴30%.

自己度呎自己order 需要嘅櫃, 自己諗點擺, 自己諗要乜野嘅櫃, 就明顯平30% compare 有專人服仕你. 不過, 無人會幫你, 所有野你都係要經佢online 個designer 去設計你要乜野櫃, 點樣擺. 你要知你個廚房size, 自己預d 櫃個呎吋. 我係用下面呢間, 乜撚都一腳踢, 除左安裝係搵番我裝修師苦裝之外.
https://www.diy-kitchens.com/kitchens/

不過, 你係UK, 你soon or later 都係要學識呢d 技能. 你下下都搵專人黎幫你度幫你諗, 幫你order, 貴到飛天.
你想指哩啲係爛定唔爛?
我見哩類頂多都係平5-10k
我係指哩啲係爛

我唔知你睇邊區, 不過london 區嘅話, 呢d 咁嘅爛屋程度, 好多時平30k-50k 不等. (同區份同area 黎計)
No
只係反映屋既大細或樓價
所以屋愈大
Council tax就愈高
a區band a同b區既band a唔一定同價
巴打 你選擇既區 有明顯差別。

大城市係紐記,配套最好,但入夜好多醉酒佬。 口音可以好有特色。 2間大學都俾某國人入侵。 但2間大學排名都中上。

新特蘭 對比紐記 rough 得多

Durham, 我直頭會講係大學城 又係某國人最常讀的大學,如果work from home 個邊幾好。 或者半退休都唔錯。 步伐相對城市來講慢好多。

Darlington 其實唔算North East 城市 佢應該係North Yorkshire城市。 我記得有個shopping mall 叫DL1. 人唔算多但生活配套都夠。 比Durham 好但差過紐記。

Hexham 連揸入城都未入過去 唔評論。

巴打你應該考慮要幾多配套再決定選擇大城市再收窄決定

個人小小想法
佢嘅budget , 其實大部份佢講嘅地方, 都係out budget. 叫多d 選擇嘅得new caslte NE3 個邊. 其他佢講嘅地方而啱佢budget 嘅, 都係太rough 麻麻地...
想請教下
如果小朋友小學階段
係咪可以直接住outstanding中學隔離,
小學隨便就得?
thanks

除非小學太差
同你個區個密度都有關

一個borough如果有好多樹林/湖,同一個市區為主嘅borough,前者要攤分埋呢d冇收入嘅地嘅行政開支。都會貴d
sorry 我無睇佢budget
我睇North East
爛裝修都近150-200k

其實我唔介意flat
North East 都貴到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞