UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有, 不過未必會準. 因為free 個d 網站都係鳩估. 俾錢個d 真係會做investigation 就準d, 因為UK 嘅屋就算同一條街, 間屋都可以同隔黎個間完全唔同間隔唔同layout 唔同房間數. free 個d 網站你只可以當做"個條街" in general 嘅下限.

間屋入面靚裝呀, 有extension 呀, 靚料靚廚房呀, loft conversion 呀個d, EPC rating 高呀, insulation 做得好呀, 全部唔係係d free website 會計到落去.

https://www.zoopla.co.uk/home-values/

我無俾錢website 個d 網站, 你要自己搵啦. 間間唔同, 有d 收得平嘅可以好伏.

而加d息係咪好高?
唔該哂!

另外想問喺同等條件下,喺m25入面會唔會有其他區選擇?想近返少少city of London ,感激!
感謝。唔怪之得啲free website 上落咁大,諗住落offer前用嚟參考吓
無概念, 無用過
1. 租房或買屋既 budget : 買樓, £270k以下
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London..係咪太大想頭?(最好附近有大醫院)
3. 你需要幾間房 : 一房
4. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): 相信只會有leasehold
5. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 1hr
6. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 不需
7. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安>交通>價錢

非常感謝!
香港人屋邨 conlindale已經有
Colindale 屋苑式既樓,一房 270k budget 選擇唔多,略略加少少到 300-325k 就有多啲野揀下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞