UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
算係佢地叫嘅diversity , 大雜匯.

正常白人區係咁嘅比例

都係HA 嘅post code, 都係harrow 內. 個區in general 都係印度人嘅主場黎.
乜而家租屋多過一年就default 有rent review clause?
1. 租房或買屋既 budget : 買 GBP200k 上下
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : anywhere in England, 最緊要治安&校區比較好, 好偏遠都得
2. 你需要幾間房 : 2房/3房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): house
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 不用番工
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 小學&中學都想好少少
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>校區>價錢>交通
200k, 蘇格蘭鴨巴甸啦~
你講個幾區 out budget 100k 至 150k架啦~ 做唔到呢個價
S7 1RB好似麻麻
似係巴裔區

其實Standish掂唔掂, 見樓主推介list有
好偏, 但有outstanding小學, 不過中學就得good
可能我打得唔清楚
我係成個England都可以
呢個價錢, 其實無乜得揀, 不論你要幾偏遠都好. 顧得治安, 又要中學同小學, 就唔會就到係咪白人區. 另外, 就算唔洗番工, 你都唔可以住到太偏, 因為你買唔到亞州人野食話或者華人超市, 都好難攪. 你無理由日日食mash potato.

Standish 都得嘅, 不過第1 都係好偏, 第2係中學得good 囉.

似樣嘅中小校區 + 白人區 + 治安好 + access to 華人超市係England 內, 300k 起跳 for 2 房.
你呢個budget nottingham 應該係你最佳選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞