UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
插班啦
good都ok呀
同埋小學冇乜所謂,係諗中學啫
咁reception in year 會唔會無乜問題,住得夠近就得?假設講緊non-selective school
in year無問題啦
當然多人爭的學校中catchment外圍都有機會失敗
你搬到學校隔離就無問題
都係錢可以解決
要住得近outstanding中學
睇埋間中學收邊間小學學生多
揀小學 good都可以好參差
locrating 各項數據好嘅插班都係難入
冇學位嘅住得近都無用
無工作限制嘅,搵啲冷門town會好啲
當然住得僻又係有各種唔方便
成個遊戲無錢其實唔易玩

以上都係我最近爬文睇資料嘅心得
有錯請指正
scotland 個邊我唔識啦....
outstanding 中學唔代表成績好過good 既中學
就算入到成績好又outstanding 既中學你既子女都未必會有好成績
英國老師今日係呢間教,第二日又係另一間教
想成績好,只有去私校,或者public school, 但係近年Oxbridge 唔係純依靠成績收生,佢地希望收多d 唔同來歷既學校,所以?所以不如儲多個錢讀second degree..

btw, 我真係唔知有幾唔方便,我自己住倫敦周邊同住再遠少少既,其實基本一樣,差唔多方便,以我所知工作機會都好似差唔多

anyway, 邊個地方係無錢都易玩早d 講我知
如果你睇STATE SCHOOL中學
唔使特別跟小學 冇背景STATE SCHOOL基本都係睇距離
另外如果想搵'好'中學
睇OUT唔OUTSTANDING冇咩意思
直接去睇DESTINATIONS
OXBRIDGE (純參考為主) > RUSSELL GP > 其他開心童年就夠
基本上你唔係住差既區 學校差極有個譜
其實我都唔係大想頭到想自己細路讀oxbridge或者Russell group
都係想正正常常有個degree,唔好吸毒唔好搞大人個肚/唔好俾人搞大個肚就得
呢d數字高唔等於你細路會入
但好直接反映間學校有幾好
其實你睇呢個post 留言嘅人, 你見大部份人個budget 都唔係高. 佔大多數仲要係under budget. 所以OXBRIDGE 或者RUSSELL GP 個d 水平唔會係呢個post 會target 嘅人. 我估大部份經bno 移過去嘅人都唔係有呢個budget 嘅家庭. 最少我入嘅signal BNO london group, 幾百人, 我諗佔9成都係我呢d 窮撚搵d 幾百k 內嘅屋.

所以, 呢個post d 人問校區嘅屋, 我主要都係搵鄰接有outstanding 嘅學校就算. 當然大家都知道outstanding 唔係代表一定好野. 不過最少唔係爛仔學校就夠. 係俾d 係有限budget 而可以係個個budget 內最好嘅學校.

有budget 入private school 或者target 入RUSSELL GP 嘅家庭, 我估佢地都無需要睇呢個post. 佢地有嘅係錢, 都唔洗點問呢度嘅人, 邊個區好.
RUSSELL GP冇你想像咁難入下話
間間學校都會有人入
另外呢D數字係睇學校質素用
唔係反映你有幾高機率中
唔係難唔難入, 係有無咁嘅錢, 我估錢係呢個post 主要入黎問嘅人嘅問題. 我回左我諗過500個人問地區, 佔80% 以上嘅人, 都係低budget, 而係呢80% 嘅人裡面, 超過50% 嘅人係直頭under budget.

係錢呢個大前題下, 佢地攪得掂住, 已經要還神. 學校對呢個budget 嘅人黎講係bonus 嘅野黎. 就算好多問住係West Midlands 或者North west 嘅人, 都係under budget. 而係呢個budget 內可以搵到間唔係太仆街嘅學校, 我估佔左呢度9成人會問野嘅人. 你幻想一下, 入黎問250k-300k 內2/3房嘅人 (佔大部份人問嘅都係呢d budget), 你覺得佢地有幾大空間會有錢送到個細路入private school 或者任何嘅RUSSELL GP 大學?
同感,呢一兩年睇啲人討論移民
先發現原來Russell Gp係勁嘢同難入

500k gbp畢直想買outer london new build house, 有冇推薦?

2公婆住target 3-4房
一係 new build flat, 一係 freehold house 啦
同埋頂盡得三房
呢個budget outer london new build flat 2房都未必買到
Freehold 3房舊排屋有機會搵到啱
真, new built flat 都好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞