UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有National Express Megabus既
1. 租房或買屋既 budget : 買屋 300k
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : Nottingham
2. 你需要幾間房 :3房
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): freehold
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) :1 hr
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) :治安,價錢,交通

點睇Nottingham Long eaton?
想問下買樓個流程

如果係香港隔山買樓
落bid成功後, 其實係咪可以襯surveyor驗樓前後呢段時間, 飛去英國望下間屋呢?
我係你嘅話, 如果bid 係俾業主accepted 嘅話, 我會飛去睇一次, 包括附近咩環境. 當然約定時間邊日, 可以去睇樓望下.
但買得機票飛得黎可能都講緊1個月時間
業主會唔會唔理我
1個月都應該已經攪緊律師d 手續...........趕唔切啦.
我意思係 detached/semi 要係£1000 內, 治安麻麻地.

而£1000內嘅apartment 個治安就正常好多. 我會建議你搵d build to rent 嘅 apartment 去租, 個d 係可以養寵物嘅.

呢度嘅麻麻地治安, 係有機會死人嘅. https://www.standard.co.uk/news/crime/hounslow-stabbing-man-hospital-london-crime-b1053798.html
我覺得ok 啦, 你唔行去wembley stadium 個邊其實問題不大
我成日都覺得治安行先其實唔洗揀manchester
@言念君子

仲好, 有個住個度嘅, 話到你聽係點啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞