UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
好多人都話收入低就唔好住london, 但如果做嗰行既工都集中哂係london zone 1-2, 咁既話應該住邊好,住太近中心既話租又太貴,住太遠就車費都蝕埋,係咪都係只能揀share flat?

其實倫敦一個人人工唔過40k要儲錢真係預咗住share flat
唔過30k係無得揀一定要住share flat/要搵租盤1000pcm or below啲地區通常唔係遠就冶安差

只會變成喺香港咁
每日搭車返工放工
但錢又唔敢使得多 又要儲 交通費又貴
forest green 即係邊度?

upton park 係east london, 治安好麻麻
Sor 手快快打錯Forrest gate , Plaistow 果頭先岩
見到圍住五六間primary school都係好好
睇到啲屋個價又好合理
睇Reddit 係high street 差小小
forest gate 大致上治安正常, 不過佢平有4個原因

1. 白人係屬於小數, 7成人都係印度人. 白人只佔10%. 係英國但係白人只佔10% 係好神奇嘅一個區.
2. Forest gate 左邊9成地方都rough , 治安你一離開forest gate 就好差
3. 因為point 1, 同佢屬於east london, 普遍白人都唔會想買個度. 所以你要賣番出去個陣, 會比其他區絕對難.
4. 因為point 1, 佢學校好, 不過學生佔70%+ 都係印度同學. And therefore point 3.
簡單啲講學校好係因為好多印度人係果到 carry
個區本身唔介意印度人係冇乜特別

買定租?
唔同性別嘅小朋友係10歲後要有自己房間. 大過10歲嘅當一個人頭. 法例上大嘅living room 可以當係一個房, 即係2大2小 係理論可以租2房 (夫妻一房, 一小孩一房, 另一小孩訓廳). 不過實制執行下, 好多業主係唔會想有任何機會錯, 所以好多業主只要見你小朋友10歲以上, 而你2大2小嘅話, 會3房先租俾你.

而價錢同樓齡係無直接關係. 租盤係治安好嘅地方100年樓齡都可以係好貴. 新樓係治安差嘅地方都可以係平. 呢度嘅租盤價錢只睇地區. 地區亦即係治安同校網.

你當係治安正常嘅區, £1800起跳一個月 for 2 房

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞