UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
其實係頭post 嘅point 13

13. 裝修參考

因為呢度裝修可以好多野可以整, 我將我過去係london 整嘅野, 拆左出黎續個item 寫左個價錢, 價錢係london 價, 會比其他地區貴. 不過因為係2022年嘅價錢, 有機會已經貴左. 你可以作為一個參考, 約莫知係UK 裝修每個 item 係要幾錢

https://lih.kg/bssvquV

我個陣連埋kitchen extension, 2層樓嘅 chimney breast removal, 上下層都扑過牆全屋改間格, 全屋水管電線嘅野拉過, 廁所同房間調轉, 廁所全爆, 上下層地板做過水平, 成屋貫穿所有地方都拉左Cat 6A 嘅network cable, 地下同loft 加insulation, 扑穿廚房外加patio sliding door, 同埋買廚櫃 + 所有嘅家電, 約£100k

你有裝修嘅問題, 儲埋佢一次過係呢度問啦. 實有其他人會想知.
1. 租房或買屋既 budget : 買, 500-550K
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : London
2. 你需要幾間房 : 2/3房,最好上下層各有1廁
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): House
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 35-40 mins to London
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 唔需要
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 治安>交通>價錢
1. 租房或買屋既 budget : 買, below 1 M
2. prefer 地點 (London, Manchester, Birmingham, Nottingham...etc) : greater/London
2. 你需要幾間房 : 3房up,2廁
3. 你要 apartment (leasehold) 定 house (freehold) (租屋的話可以skip 呢條問題): House(freehold)
4. 番工的話, 你可以承受既commute time 係幾長? (0.5hr , 1hr, 1.5hr) : 35-40 mins to London
5. 需唔需要睇校區? 小學定中學? : 中學
6. 你會點排優先 (價錢, 校區, 治安, 交通) : 校區>治安>交通>價錢
睇你洗唔洗要校區. 舊屋值錢嘅地方係地段. 你唔洗理校區嘅話, new build 係一個選擇黎.
搭單問下
new build通常係咪無得講價?
係咪有啲方法可以r下回贈/家電之類?
thanks
貨尾賣剩庶,睇完後會主動話你聽,只要你肯 offer 到某個數就 ok
試過睇一座係 Tottenham Hale 既新盤貨尾,標價 6xxk 既單位,落樓後就話你聽 5xxk 就可以
係...睇番呢個post 之前個個我suggest 嘅地方, 應該唔會有其他地方係呢d 價而治安係住得人嘅.
係, 一定會黎睇環境先報價. 因為uk 嘅屋間間都唔同狀況. 如果佢無黎睇過就報價, 100% 唔會準.

我個陣係一次過, 約晒咁多間一齊黎睇. 因為未攞瑣匙前, 得一次機會. 佢都唔會不停俾你過去睇. 我係一日內攪完.

呢2個應該係1300 以下搵到, 而治安住得人嘅地方.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞