UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
搭單問下
4倍年薪係咪正常都借到?
會唔會扣你日常開支 eg有子女要養?
thanks
佢會叫你申報有無人靠你養、洗幾多錢,同埋有無其他供款

有25%首期/100k年薪嘅話建議直接上halifax個網㩒張AIP睇下借到幾多,佢地會有follow up call,免費的
因為呢度係無落細訂同大訂. 任何一方, 係未交收之前, 都可以話唔玩就拍拍羅柚走左去.
想問下大家睇呢個有冇參考價值?

https://data.cdrc.ac.uk/dataset/index-multiple-deprivation-imd

掙扎緊proceed爛屋定再搵
原本睇樓覺得條街幾舒服
Street check crime rate employment 等都無乜問題
但睇上面個網,比較中度deprived (排四五到)
唔知點好
用緊呢個check: https://crystalroof.co.uk/

會睇埋附近個啲區係點

如果附近都好(3/10)但睇中個到只係差少少(5/10) vs附近都差(8/10) 但睇中個到係相對好(5/10),我會prefer前者 係有錢人堆入面做窮個啲好過起窮個堆入面相對有錢
但你樓價低,理論上唔係應該都係租金下降咩?有一班租緊樓既人入市。
你唔放樓除非甩左mortgage, 如果唔係會好傷?
同上面講嘅一樣, 圍住你嘅都係窮嘅話, 個度唔會係一個好嘅地點.
明白咁請問一下如果呢個budget喺利物浦同Nottingham會唔會選擇多啲
利物浦係呢個budget 會多d. Nottingham 就唔會啦, 個邊唔平.

不過, 平係有原因. 利物浦治安in general 係好麻麻地.
如果同治安同Manchester嘅wigan bolton比較呢 我見有啲住Manchester嘅朋友都話wigan麻麻地
thank you
巴打點睇中部小鎮Lichfield
我見治安同校網都唔差
多謝各位巴打
已經放棄咗
又要由頭開始過
樓價跌係因為按揭貸款利率急升。原本一個月供£1000可以借到250k,宜家200k都無,即係租緊樓嘅人嘅購買力細咗。如果樓價下跌嘅程度未必compensate到,租租就只可以繼續食貴租。
而借錢買樓放租嘅業主,份按揭支出大咗,就有壓力將成本轉嫁俾租客
近排啲屋樓價有冇跌到?見有人話而家叫低過offer price十都ok
我見好多開價有平咗少少

上面提嗰間爛屋平asking price 5% STC

但靚區仍然好硬
有冇人試過買啲好新嘅二手樓,上手業主住咗未夠兩年,而唔做surveyor report。因為好似有啲無謂,發展商會執漏同埋有10年結構保養。

當然我明白做就一定會安心啲
咁樣睇...

你投資幾百萬港幣嘅野. 你係咪真係覺得慳10000港幣嘅野幫你包底check清楚係真係慳到錢?
啱啱入完地產舖
個agent話cash buy嘅錢一定要放係英國bank account至少6個月,先可以pass money laundry check
是咪真?
係, 但證券行都得,可以放晒入iBUK收息先。

我印晒IB 啲statement畀律師睇佢地都接受
即係BNO簽證基本就要25%首期同借4倍年薪?會唔會息高啲?同埋行業重唔重要?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞