UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
其實首先你要理解當地agent 好多時唔會理你,因為你人不在英國,佢係幫賣家打工,佢唔會希望搵到咁麻煩既客

香港份糧做按揭唔係唔得,但係通常都係食貴息,不過就算你用英國d help to buy 都係貴息,仲得年薪4倍左右,基層工你就唔洗點諗,用香港份糧搞就一係香港搞,一係英國d mortgage advisor 睇下有無計射去d邊度

題外話我有個friend 都係隔山買牛,佢買完newbury既terraced之後又唔鍾意,想要再大d, 同埋發現入倫敦幾耐純粹係睇倫敦有幾塞😂,結果又賣樓轉去d village d 既,個過程好煩又痛苦,又洗多左錢

隔山買牛無問題,但一定要好清楚自己想要咩,自己都要親身去睇一次,同埋除非你買新樓,否則最好自己親自睇,唔得都搵個朋友幫你代你睇樓,拍片啦
其實借人工4.5倍好少
buy to let 幾間先有機會供唔起
https://www.streetcheck.co.uk/crime/b13nj/2023/03

london average 100單叫正常crime rate. 佢個度300單.
[member]想問下我租間屋但合約入面無寫同住者名會唔會影響[council tax個啲 在線等o/member]
成個玩法好似完全唔同㗎
你要專門搵 ni 嘅資料
我一開頭都冇收到咁多 junk call
而家要習慣性cut佢線
睇緊倫敦新樓, 有冇人知可唔叫到幾多%incentives, 睇中左間係Taylor Wimpey嘅
自膠
*可以叫到幾多%incentives
呢排睇完新盤貨尾,個 sales 通常都話有幾萬可以講價,叫我落 offer
有一個盤直頭好直接俾個「肯簽」價 - 唔同款既單位,佢個價相對於價單既 official 價有不同程度既 discount - 最大減幅果個係 2 房,價單 650k 佢話 525k 肯賣
咁癲?我睇個official 價,差少少就可以減到唔駛畀5% stamp duty, 想試試。
另外,佢地係咪興refund都唔想你減面價?
有冇人試過喺香港未過英國之前 成功上網租到build to rent嗰啲apartment?
你要容易d 嘅, 就唔好睇間屋嘅裝修. 預左你自己要攪過裝修, 咁就快好多. 只要啱地點, 啱地區, structural 無事, 價錢啱就攪掂.

我自己個陣係專睇爛屋, 買完扑撚晒佢做過裝修
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞