UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
有乜所謂,做到一半唔交易都得架啦
其實個理論同揀學校一樣. 最好當然係private school, boarding school 個d. 咁大部份人都負擔唔起, 咪係資源許可下揀好d 嘅outstanding state school 咁囉.

住manchester 當然都係無得揀, 先會住個邊, 有錢嘅直接住London 優質d 嘅地區...睇餸食飯無乜計.

當然, 你亦可以搵d 偏僻小鎮, 又治安好又平嘅, 不過你又遠離左香港人集居嘅地方, 搵中超亦難咁. 變左你好難兼顧到有治安好, 又多華人野食買, 又要唔會太細個city 會搵到野做, 又要樓價平. 實要做個平衡. 你搵到好好治安又好平, 好大機會個度亦無工作機會又係死.
真,如果條件限制
住Manchester 好啲嘅區 vs London 差啲嘅區
咁好似前者好啲
直入London 優質區就話啫
再唔係住大城市側邊個啲town都係一個選擇
犧牲交通時間/錢去平衡返工作機會
但住london 差既區都可以搵到london 好既工
想問下可以點搵BUILD FOR RENT? 我搵來搵去都只係搵到X1同GRAINGER (Manchester)
想知而家Nottingham NG2 / NG9仲係咪好難租?
論工作機會係,而且唔止相差少少,係相差好多
但搵到份工,如果係租屋
Cover 唔 cover 生活費,假設都會出吓街食飯,日常會娛樂下,唔敢講

同埋差區嘅治安,好有保留
Facebook某個agent page
成日推介Glasgow flat
主打銀碼細
除左leasehold年期問題
其實大唔大伏?

想買上車盤
- 一定要 flat
- 只限 London Borough of Camden 內
- budget £200K

有咩推介?
講真我唔知咩屬於好工啦,不過識好多人係倫敦返工都係實際一星期返1 - 3日

再講有得返幾萬人既town 仔,唔會太少工作機會,本身唔係有咩專業技能真係無必要住到咁近倫敦

想做倉既就更加唔係得曼城先有倉有工廠做啦
Grainger Clipper Quay 好多香港人落腳,普偏覺得 ok, X1唔少人鬧,尤其喺買樓,可能呢D租盤旺季要排隊租,唔使賣廣告,直接google試下,應該有其他可以搵到
我咁睇啦,呢份師兄唔洗睇學校,剩係要治安,加埋可以接受到個半鐘車程
我估佢都未必係已經搵到工先要去曼城

曼城落伯明翰都係個半鐘車程
再者,基本town 仔都好多華超亞超
以我自己而一刻住緊個度,25 -30分鐘車就有中超
附近有倉有農場,永遠唔夠人做野一樣

我只係想講,英國真係好大,朋友間住窮人區既經驗永遠就係充滿歧視,治安差,無數唔好既事發生,如果份工唔係超級必要,事實上係應該審麾下自己究竟想要邊一種生活
https://www.zoopla.co.uk/for-sale/details/65008084/

佢上個月list 係175000, 一個月就已經減左6000,
我諗講多1萬至2萬都隨時有機,service charge 800鎊一年,不過呢d 盤唔親眼睇過真係唔知
貼出黎分享俾大家睇下丫
west bridgford 成50幾個盤,應該唔算難喇
巴打 我都諗住隔山買
想請教下你係咪香港做按揭買?
另外睇完rightmove直接聯絡agent定搵香港代理?
爭好遠喎
好多工種得倫敦先有
就算半專業都係
而且倫敦啲公司規模都大好多
你打基層工就無所謂
個半鐘真係超遠
如果計揸車已經超過60-70 miles
如果一星期只係一兩日都ok
日日都咁揸來回人都癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞