UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
如果職業係無必須要去london 嘅原因 + 家庭收入唔係多過£50000 年薪嘅話, 唔好去london. london 周邊其實同london 差唔多價錢.

你嘅case 應該睇manchester, Birmingham 個d 地方會好d.
50k年薪+要租樓+一人搵錢四個人食飯起倫敦真係只可以勁慳住咁過 一個月實袋3000鎊,租+水電煤上網council tax都無咗2300鎊,得返700鎊買餸日用品同交通,仲未計要供車,50k真係啱啱好

一近開學就狂加租
想搬入近啲city of london 計劃失敗
係, 我講個個£50000 係緊緊夠生活only.

現時你住london, 得2個可能.

1. 你兩夫萋同時工作, 家庭收入就點都會有£70000+
2. 你一個人養家的話, 你職業一係 IT, 一係金融.
North Finchley 個區係高1個grade. 唔同水平嘅野黎. 有錢當然會先睇Finchley
£50000 , 我當你係租樓,要過到affordability check 即係最多租£1667 pcm 既樓,我當你唔一家4口,一家3口都起碼租兩房,又要好校區又安全,應該真係冇咩選擇
7月底都搵唔到就要同學生爭貴盤
upfront 好多接受免check
係既但如果要upfront 即係生活更加困難
要持續到生活咁計㗎嘛第一年未有本地收入就upfront 啫,之後仲upfront即係搵錢能力同生活開支不成比例要用儲蓄/打工收入以外嘅資產

Default梗係用人工諗㗎啦,有儲蓄/資產可以用係例外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞