UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
唔知啊,我唔洗點做,我見d 朋友好多做banking 律師design都尚且唔洗日日入倫敦返工
咁都係london based
Town仔邊會有你講嗰啲banking, design工
Shared ownership 20% 應該做到
Acton你睇清楚近邊個tube站
Acton main 唔係部部車停,仲有呢仲線成日壞車….
之前Airbnb住過一個月,果頭真係不了
坦白講,target係外國人都有50%伏
竟然都有人做咁高風險既事
我應該cash buy同直接搵當地agent呀

你依家行到咩階段, 鎖定左盤未?
想問下租屋程序

咁我係rfightmove睇左間屋,搵左agent填左application form
都同佢講左岩岩到英國都唔會做到咩credit check reference check所以我可以比一年租upfront
Agent問左我拎護照sharecode bank statement
然後再同我講業主accpeted your offer
咁同佢confirm 多次幾錢租同埋係一炮過比一年租
然後我都比左holding deposit agent

因為係email到話會好快收到homelet referencing email要我填番做個reference check
11號我交左holding deposit
今日都未收到個email 係要我填資料做reference check
想問下租屋係咪必須要做呢個check先租到?

定係佢已經肯租比我所以唔使做呢個check? 因為個agent放緊大假搵佢其他同事又好似唔係咁好
等佢番工要等到23號
有冇巴打係試過成功租屋無做過reference check?
星期五俾holding deposit, 依家英國朝早十一點, 未有email好正常
我都諗緊係英式效率定佢漏左
咁我再等等啦
你可以晏小小send個email去問吓佢嘅
唔該兩位巴打

我係rightmove車多個email問佢未收到係咪正常就算
等多兩三日無先打電話問廢事太chur
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞