UK 租樓買樓攻略 (7)

1001 回覆
18 Like 2 Dislike
幾時有唔現實過 你覺得epsom好近ldn?
咁祝你好運搵到
你要搵屋嘅話, 當你搵350k 或樓下, 2房咁講. 你要搵完出黎, 係rightmove 個圈內, 最少有10間或以上嘅choice, 先會叫係正常. harrow 同 epsom 點解其他人話你聽唔現實就係咁解. 你仲要預圈內個10間, 有d 係仲有人爭呀, 或者你唔鍾意呀, 間屋有好長chain 呀, 地點唔得呀, 業主突然唔賣, 落左 offer 做search 先知唔得呀, 或者去到律師check 張契唔得呀之類. 你係需要好多個backup. 否則我100% 肯定唔會買得成.

另外, epsom 係算近......係UK, 我d 同事係無人住zone 5 內. 呢度嘅人, 對1hr commute time 係架車內係叫做正常. 即係door to door 係講緊1.5hr. 我老細係住係Bishop's Stortford, 你望下呢度就知乜野係叫"稍遠" 對於UK 人講.
所以, 我諗你首先要明白左"近" 係UK 黎講緊講緊幾遠先, 你要先manage 你自己個expectation 乜野係"近".

第2, 你要係rightmove 一路向zone 5 個圈向外搵, 搵到你search 出黎嘅結果, 係350k, 2房house 嘅critera 內, 係1 mile 嘅圈有10間俾你揀. 咁就代表你揀嘅價同個區嘅價錢match.

其實都係我之前講嘅, 你首先拉高個budget 係rightmove, 要搵番個區正常價格係幾錢係個圈內. 你如果搵d 係個個圈內零零捨捨得1間係平20% 或以下嘅, 你係可以skip 架啦.
佢自己落場睇下就明有啲係平但行到去街口都想走

呢邊裝修都唔平
最普遍
廚房 全爆換哂新10k鎊起
地氈換地板 1000呎左右 3000鎊
油漆 2000鎊
花園廁所睇情況
未計換其他嘢

全部都係錢
所以早一頁, 我就俾左佢...

https://lih.kg/bABnxEV
佢個case 係難諗d 嘅. 不過基於budget 考量下, 佢其實無乜得選擇. 到佢落場睇就明. 我唯一見到似樣, 而治安唔嚇鬼嘅, 得sutton 個邊同Dartford 左邊/ Bexley 一帶. 不過2個選擇嘅屋,我估都好舊下個裝修, 你要執到住得番人呢d 都係錢黎.我睇唔到仲有其他選摘.

最正路嘅, 一係再向zone 5 外搵, 一係直頭再諗下, 係咪應該呢個budget 住london, 轉陣去其他city 好似Birmingham/nottingham 之類.
都係果句,睇餸食飯啦

20分鐘內行到有tube cover zone 5 內 freehold 450k以下冶安正常嘅地區,就要預咗間屋至少地板廚房廁所全爆咁裝修都要40k up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞