對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
就快cut ARE迫人上返office
或者咁講,呢個工程界赤化收皮嘅可能性大過佢玉莖重生嘅機會
仲開多啲傻撚咗咩
冇轉行㗎喇 奮力半工讀個master翻嚟 走去教書even教Ive仔 導人向善都開心過喺行業中浮沉睇唔到將來
兩電都入唔過啦,聽朋友講啲人工起薪點30年冇變過,嚟緊仲要吹大陸買電
可能sales engin
香港魚蛋師學會

會計師pass哂啲卷就得
工程師下下玩面試
subjective到死
唔撚fair
如果做緊ARE 就知根本無影響
Lm
未出circular姐
靠把口嘅engine仔,淨係追進度就得每樣識少少就夠
調低政府eng starting, any source
唯有非工程類公務員都考埋,
EO,EPD inspector, force officer, 勞記主任位。
一係去做大判落地盤 遲到早退 搵啲hea位 或者行街sales engineer.
同埋做到client APM都夠食啦, 50-70K 仲想點。
記得唔好係consultant 死磨爛磨。

工程啲知識就係唔值錢 冇辦法,
用下software,excel計下數 再開下爛仔會。
而家個大趨就係想scale down 所有RSS
全部人都要返office 食屎
好彩我QS都有d出路屌SSO/新開果個ASE都得
美國加拿大 professional engineer 都係考卷
讀咁多書都係出黎做sales同曬銀時一樣 不過人地走去同醫生sell藥
會計都6 7 份卷啦你埋整幾份俾工程佬揀嚟考囉 pass 夠唔知幾多份就俾你叫mhkie,pass 某啲就話你competent say 消防
人工夠高話之你phd掃地
大判咩位可以遲到早退main con 唔當你係人
呀蛇叫大家含能顏射你就有份
咁就試下其他選擇, 做得傳統工程 都係搵餐晏仔
唔會話有咩理想要非做呢行不可.
以上都比左好多選擇 仲有好多其他路, 路不轉人轉.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞