對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1936 Like 14 Dislike
都係用黎滿足佢個考牌要求姐
基本上除左大client公司 其他私人公司好難有足夠深度同資源做到佢個training requirement
是但啦咪一鳩樣
呢行有塊閪唔太樣衰已經可以打橫行
scheme A 咪就係綁你兩年內唔好醒覺及早轉行但你驚有斷scheme record 而唔走

公司角度每個scheme A 都有政府資助,可能間公司每個月只係出緊幾千蚊就有engin fg 用

一個director 帶兩件grad e run project
講就話有scheme A 4 年可以申請考牌,有幾多人做到4年chart
兩電一鐵今時唔同往日啦,一樣比人壓榨緊

起d樓貴到無人有,而家月入30k只等於1998年既一萬蚊購買力

而家2023年既15k 係生活唔到,等於1998年既6000蚊架

最低工資一直都停係十幾年前,拎9000蚊至一萬蚊個班人其實不如攤大雙手問政府拎綜援好過。

呢批人係只能夠買居屋或者租公屋住
真係有人得既 我都識唔少
HKIE 其實同宗親會差唔多你係自己友就入到,你叫佢地搞專業創新,我又唔見有咩創新變革
完scheme A 識得既野有限
政府補貼人工比公司低價請到大學生就真
得閒拎D私人時間去活動埋堆識人 最好做埋活動搞手
打牌出下冲 扮下傻仔比老屎忽威威 含下撚
唔識人? interview 問到你唔識為止
PolyU 仲開左一大批工程master 比讀science degree既人轉行用,工程算好,fresh 都有20k

班science degree仲賤,人工可以一出來得14 15k,又或者搵唔到工做廢青,唔明點解polyU唔開多d工程位,係要開science 位
Civil structural 都可能有唔少 MEP我唔相信有
最起碼都要學董建華每年推出兩萬個居屋單位先會夠住
HKIE 等同垃圾
叫大家合力顏射佢
放工時間無償幫啲學會老屎忽搞活動搞dinner 等佢地可以影相刷exposure 假以時日就有呀sir blessing 上位
大陸d code都唔一樣 完全唔知做乜鳩 遲下批則使唔使寫埋d大陸code上去
咁老實講science 同文科都差唔多都係搵唔到咩食
乜工程都會有compliance?
咁後生就俾你過,學會點壓榨其他grad member 做義工搞活動

個啲做咗幾年義工,學會先皇恩皓盪俾佢charter,見到你4年又冇去學會貢獻,點同呢班人解釋

但陣你牙斬斬同人講唔洗埋堆,4年有料就chart ,學會咪冇人join commitee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞