對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
一有 interview 就避免唔到 bias 存在
冇錢圍
同埋唔會死人冧樓所以業界冇乜點咩chart唔chart都唔影響你人工同你嘅professional knowledge,見工都係普通工咁睇cv,睇下你識d乜
(其實我上面話齋你chart左,死人冧樓咪又係冇野)

但係一到左政府,要有人有tech野就要整個eng,要請個eng就要chart
咁咪變左請左班乜都唔識嘅人返黎做
其他一年都唔知有冇5個人考到牌
圍威喂極致
BME 喺香港一係做義肢矯形,又或者sell醫療器材
呢啲都唔需要charter都做到
少部分叻既去做medical physicist ,行HKIPM 個scheme
雖然MP 都難考,但係人哋個scheme 有得跟
無料既人都會知自己跟唔到放棄

唔似HKIE 個scheme 咁垃圾
又一句相信會把關 就知食屎

到底咪又係佢話咩就咩

可以say no?
其實個assessment 如果有啲universal 大家都係咁assess,又量化得到個assessment item 就可以減低個bias所以有MC 考係最好不過.咁科學咁難幫fd 子側側膊HKIE 緊係唔會做
冇得say no 不過會通知大家但大家有心理準備
Hkie 一定要 & 會保留人為操控因素
預備半年俾呀蛇玩interrogation
國安點會冇account
我有個同事都係靠識人幫佢簽
佢話過多一排就揾人幫我
個會係咁仲有咩希望
老老豆豆ICE IMechE咪又係要sponsor先有得inHKIE要就變咗原罪咁
利申香港+英國total 4個會full member
ICE 要一個MICE同一個MHKIE已經得。HKIE要一個FICE同三個MHKIE仲要同discipline
FHKIE先岩,打錯
做main con的確比較難搵Fellow
但做consultant even係蚊型consultant 點都有一兩個

ICE trans HKIE就直頭唔洗fellow
1F3M 已經係好多人障礙
英國會係講緊一個起兩個止,身邊總會有
IMechE 無寫明一定要MIMechE 幫你簽,只要係你direct supervisor preferred
做BS 未仲慘 ,又MECHAN,又BS,又ELECT,又FIRE
散到感, BS有MHKIE 都唔多人, 要入會搵人簽夠都好頭痕, 至少要2個同DISCIPLINE
炒到咁散又唔係易入左,最後都係入一個DISCIPLINE多,一來錢無謂比咁多
BTW 香港工程真係浪費人青春,真心想做工程師,又有人RESPECT 真係出國
咩意思,講多小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞