對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
一個專業學會應該要維護本地呢個產業,睇下點做大個餅,同政府deal 工程行業發展,令到呢個產業可以同社會一齊進步

事實上HKIE 有咩成果:

1. 同大陸搞專業互認,搶本地人飯碗。本身香港工程界已經僧多粥少,你唔保護本地從業員仲要引狼入室。 再講,大陸工程跟國標,同香港制度又唔撚同,一句[相信香港會把關] 就叫哂大家含撚

2. 學會圍威喂風氣去到極致,帶領業界嘅係一班互含,唱歌,proud to be engineer 嘅clowns 。其他專業界別一直係睇international practice 點做,點引入新business 入香港 等多啲人可以開工,HKIE 最叻搞政治Manipulation,要上就要跟邊個山頭

3. 為咗壓榨低層工程員工,周圍同人講工程需要好多新血,實質就係為咗freshgrad 價可以再低啲。 終於拿起石頭砸自己嘅腳,中港人才計劃第一個有工程份鬼叫你班友成日話唔夠人

4. 提高考牌學歷要求,做肥大專界,但係postgraduate 知識係對從業員專業性一啲幫助都冇,為咗俾啲呀sir 退休返大專教書,每年一車車傻豬豬就去讀master反觀考哂3個level cfa 都唔夠交半個engin master 學費

香港工程界敗像已現,留低嘅人自求多福,連兩電一鐵都可能俾大陸收皮,第時畢業冇政府offer 就可以轉行
HKIE condemns the unfound accusation on an online forum "LIHKG"
又話大家似元氣彈,呢一行呢一年似中咗核彈多啲
係咁 大家都諗住搵埋最後一筆就走 下手點關佢撚事
工程界就係咁話高層/舊制 就高人工到仆街,中層至低層係講唔出人工係叫專業人士
接受現實啦
滅絕香港人係國策黎
曾經有諗過柒船都有三分釘呢幾年證實我又錯
卜工程師畢業於香港大學,並於一九八三年獲取土木工程學士學位。卜工程師是土木界別的註冊專業工程師,亦是香港公路學會資深會員。

卜工程師於八十年代初加入香港政府,在三十七年的公職生涯中,他曾任職於水務署、運輸署、路政署、土木工程拓展署及發展局等多個政府部門及政策局。卜工程師在二零二一年一月退休,時為土木工程拓展署土木工程處處長。他在多個工程範疇具備豐富經驗,包括交通和運輸規劃、新市鎮開發、政策制定、大型填海、大型基建項目的規劃、設計及項目管理等,曾參與的工程包括港珠澳大橋、中環及灣仔繞道和東區走廊連接路,以及建設檢疫單位以對抗新冠疫情等,為市民大眾貢獻良多。卜工程師於二零二二年三月重返土木工程拓展署,擔任衛生項目組工程項目組長。

卜工程師積極服務工程專業及香港社會各界。他現時是香港特區政府土木工程師協會榮譽會長、工程滙董事、工程師註冊管理局委員以及三間學校的校董。他在二零零零至二零零六年擔任選舉委員會委員(工程界別),於二零二一年亦再次當選。
最近呢年公司多咗好多人入嚟,有7成都係講普通話包括管理層
師兄瞓撚醒未
助理署長都未做過
睇佢而家個post只係se咁都做到會長
政府佬應該係要叻process 同例,如果係做到野係要諗點推啲compiliance 野出嚟,令到工程做好咗之餘多啲工種做。 例如金融界就係多compliance ,令到產業多咗啲KYC , compliance 部門, 咁個產業咪有進步又多咗人可以開工。
不過工程界暫時推呢啲都推得比較柒。例如green building 例, bim 個啲, 都只係見樓梯響
考牌最on9 唔係作文,而係你pass 唔pass 太subject to 個考官,而唔係一啲大家都考嘅野

律師試都話有試題
會計都有QP
醫生都有執業試

但係去到工程就係睇interview,變咗個interviewer 鍾意就俾你pass,簽你條友佢唔like 就問到你反艇。

Pass 咗charter 咗你又講唔出佢識做啲咩工程野。係咪BS Charter 咗就識做design? 識夾project? 識唔少人charter 咗同唔係話特別technical,尤其係政府佬
中國建築?china harbour?
點解唔搞金融先
想扮訓都俾HKIE 碌鳩拍醒
AGGER
覺得工程呢行
每科其實都係好專
唔係隨便搵呀豬呀狗做1個月就可以上手
好多人都係知道點做
但唔多人講得出點解咁做
而且工程界生態嚴重扭曲晒
主要都係起樓project
限制左呢一行多樣性發展
本來環境出現左問題
但HKIE唔幫手改善都算
仲想葬送埋未來

年輕新一代唔好讀工程
年輕新一代唔好讀工程
年輕新一代唔好讀工程
真係好差 十個有九個都未夠資格去搞
個會D揸FIT人, 出賣未入會既人拎自身或會員既利益, 會員越多就僧多粥少...

咁你話又點會係為做大個餅...
處長=副署長大過助理署長
工程師係問題解決師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞