對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
suppose 應該要係咁唔係好似香港MHKIE 咁原來唔撚識例又冇run project 經驗

完全靠唔到個membership知你做到engin野
知唔知RSS 幾大勢力
無RSS頂 班政府點搵人幫手頂

所以班政府佬都會護住RSS

政府加RSS 邊有咁易話scale down 就down
雖然DEVB出左presentations 但實際情況就係不停延期
似乎你唔知乜嘢係元氣彈
估你係電? 港燈trainee> main con > 中電trainee> 兩電唔係trainee
陸續有黎
讀個MASTER/bootcamp 轉IT似乎最好 你個CASE
一係報big4 graduate program
做咩都係識人好過識字
如果你冧得掂老細埋到堆 做工程絕對係好好揾
我諗100 個fg 有1-2個叫做埋到堆
間間大行都請大陸人wor
本地證券行就借政策迫到執咁款
仲有富途等平到笑嘅支那行同你搶生意
年年一大班有理想FG比堆濕鳩學會撚到無人生希望都仲要繼續去考,就係為左出人頭地,點知考完先知係由一個地獄入另一個地獄
如果你係full member
建議你去一次AGM
幾千division member 得幾十人去
仲要好多都係政府人 比大sir 叫

基本上你搵到一百人投票 比你 隨時 已經坐到chair
個風氣極差 大家淨係網上屌
日常就唔理會務
就算division Annual report 我估冇幾多人睇過
咁大家冇心做冇心改 點會變
Structure 牌應該係成個會 最保證到technical 既界別
個工程師考牌制度真係好有問題,
依個時代上流既方式竟然唔係考試, 唔係表現好
而係一個仲慘過察舉/九品中正制既"面試制度"
無一個既定標準, 先係最難既門檻
"最好有乜乜乜經驗, 最好做緊邊間公司, 最好有邊個簽名"
反觀則師/會計/金融, 都有好明確既考試制度
真係可以靠年資經驗向上流
考一年唔得, 可以考多幾年
工程師就只係埋堆, 同放棄, 兩條路
唔好咁講 其實工程肥多過兩次要看我檢討下
Civil 計。 真係7-8成人頭兩次就pass
因為法例係認HKIE HKIE 最大最惡最正確

唔啱聽就唔好考攬住個CEng 打J
之前有個黃尸企出嚟最後都係俾人收編咗
九品中正制我鐘意呢個term
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞