對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
總之就一個變咗質嘅利益團體,同共產黨差唔多,裏面run緊嘅人已經唔係做緊當初成立時話要做嘅野,冇咗初心
兩個會d人咪又係差唔多,除左處理申請有快慢,我報晒ImechE hk & cibse hk,用同一份report 咪又係問差唔多既問題,睇唔到有咩分別
而家個個問我我都一定叫佢地咪撚哂時間
你哋淨係識得口誅筆伐
年年division annual meeting 選主席都冇人去
Nominations 全部靠 outing committee 搵人
仲要自己求人去 annual meeting
根本全部會員連email都唔睇

HKIE 唔係咁娛樂化 或者有商業利益 嘅人
根本唔會玩呢個會

根本依家做實事嗰班工程師 自己唔睇住自己個會
掛住搵錢 就一定咁㗎啦

依家好多會員 連division 同 discipline 都分唔清係咩嚟
完全係亂咁嚟

搞成咁,都係共業

而家轉左另一個專業
考牌個系統好好多
起碼努力就會有成果
hkie is shit
準備Grad 睇到依個post都唔知搵唔搵工好
依家要master先可以charter?
好彩做過一年測量業知唔對路 轉行做IT
卜工程師於 80 年代初加入香港政府,在 37 年的公職生涯中,他曾任職於 水務署、運輸署、路政署、土木工程拓展署及發展局等多個政府部門及政策局。 卜工程師在 2021 年 1 月退休,時為土木工程拓展署土木工程處處長。

做CEG做到上D3 佢成世屈係政府更係唔了解私人公司疾苦
睇你degree 係邊到讀同幾時讀 分水嶺係2015年 但建議直接問學會

有得走好走
阻人考牌正仆街
可摸耳井多少少救下啲仲喺苦海嘅眾生
可以點玩嘢?
冇工開就做住先你已經好過完scheme 先睇到呢個post
小弟designer, 見佢請marketing都唔敢in
去到一定要日日畫埋d打飛機post
Btw佢哋班高層好proud of首on9歌
係咁叫人唱叫人聽
睇完覺得好撚灰心,大家覺得工程界係味無得救?定係入唔到兩電一鐵/政府就轉行算?
本身係諗住去做trainee行scheme….好似做番consultant仲好
留港撚訓醒未

香港獨立唯一出路

你留得係港就要幫手加速攬炒架啦,學咩人講守住條線
咁巴打點睇斷scheme,如果真係頂唔順簽scheme間公司係咪應該要斷scheme quit ?
轉行啦
發生過咩事😂😂
千奇唔好,除非你鐘意無償OT, Charter 埋可能都係得3xk (civil除外),仲要有位先升到你,唔係一chart就升,ot完仲要進修讀master,人工唔高仲要俾廿皮讀書,考試溫書要食annual leave,唯一出路就係轉入政府但係一大班charter 咗嘅排緊隊

咁你就入consultant 啦
你平日去中環銅鑼灣睇吓,嗰度講普通話仲多個講廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞