對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
我相信呢個問題主要係因為新生代唔肯努力,唔願意付出足夠嘅時間同精神去提升自己。

土木工程係一個要求高度專業知識同技能嘅行業,我哋作為土木工程師需要對自己嘅專業知識有充分嘅信心。但係最近我見到好多新畢業生入行時完全冇基本嘅技能同知識,即使係簡單嘅設計問題都應付唔到。

有啲年輕人唔肯花時間學習,亦唔願意為咗自己嘅事業努力。佢哋可能覺得土木工程唔係咁吸引,或者覺得工程師嘅生活壓力太大。但係,做任何一份工都需要付出努力,唔可以一直期望得到好嘅回報而唔願意。
好明顯你行外人 外國CEng 幾年exp 都搞掂

人地都唔係只講technical 人地注重係analytical skills同management skills
Protégés 見習圍威喂 你想佢地講咩
係 應該唔收人工返工先啱
得架咩
仲要講dream girl
見有人講起方國珊
到底呢個係乜野資歷黎 聽都未聽過
佢其實有無工程工作經驗 淨係揸住bba degree都有工程牌
政府佬話自己係問題解決師?
https://www.hkie.org.hk/en/news/press_release_detail/144/
咪玩啦protege返咗半年工,唔好講有牌,隨時連西都未落過例都未睇熟,出聲有咩用?
寫字樓班大帝成日覺得d人落晒去搞到自己冇人
又唔諗下d所謂世紀工程往往就係靠幾個model都未上手嘅grad e做
有事就縮恰鳩班grad e過唔到自己良心chur爆自己做好d嘢,自己幾十年經驗就成日走去撚鳩d幾個月經驗嘅grad e點解做唔到director嘅職能
到班grad e落去做RSS寫字樓就係咁推晒d屎落地盤,班grad e經歷過d濕鳩嘢仲點會上寫字樓做富士康
我岩岩特登睇多次protege既scope, 原來連promote 工程界呢個功能都無,只係花瓶角色黎,層次仲低過dream girl。

唔知係未比人鬧得多,今次HKIE進步左少少,識得用FB,IG,linkedin,官網同步發放回應康城事件,有進步,值得讚。

不過咁,依然有好多問題。
1. 點解揀夜晚近11:30pm 先出post呢? 究竟係想人睇定唔想人睇?
2. 唔係太關事既HKIS係搞個記者會,最關事既HKIE竟然出個新聞稿就算?你無野呀?
3. 遲都算,有冇新既資訊帶到比社會大眾?係無架。HKIE講既野,並唔比之前其他人講既野多囉
11 點半工程狗啱啱返到屋企,時間幾好
同意

依家新生代 唔肯ot又冇自學精神 真係好難搞
基本工程知識同理論根基都好弱
做地盤
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20111102/00407_027.html

俾錢入soc識到人幫佢出張cert咪得
叫Professional Engineer唔代表有register
以civil自居嘅hkie, 係社會討論咁激烈嘅情況下,竟然唔主動搵記者去講拆主力牆事件

hkie真係形同虛設
行內人就知啫
好多layman真係覺得佢係chartered e黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞