對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
第二點讀書10幾年前果陣已經係
遲啲跟大陸例做一律pre approve exemption 唔洗跟香港code
code 咪類似野囉
做地盤好過啦
code of conduct
直接送終 豆腐渣工程
我囉, 好耐之前2年半Exp, 去CIBSE London HQ考,我最近幫班兄弟簽,佢地都係4年pass, 不過係IMechE
行scheme A第二年減你人工都要硬食
點解唔考CIBSE HK
呢句野又係好撚有問題
有邊行專業人士嘅職責唔係problem solving呀
講到自己做engineer 就係天之驕子咁
人地醫生律師都未出聲
仲要呢句野完全唔撚啱音
獻醜不如藏拙啦
咁又唔會 只係行SCH 無人工加 無花紅分 做下廉價勞工
咁公道啲講有啲行業係剩係做problem identification 嘅例如auditor

不過hkie 柒就緊呢壇野
負評果2個
請出招
好奇呀 遲啲醫生律師
所有專業團體都頭同支那互認
code of conduct乜公司都有架啦 你樓上提到既金融compliance係可以去到好專門 kyc aml果d只係好表面果層 工程點會有

同埋d工程果堆麻甩佬係更加唔會鐘意有compliance 出現 佢地只會覺得按照規矩辦事綁手綁腳
未見過連登D正評係咁一面倒,
估計果2個負評係嬲到手快禁錯, 我之前都試過
都唔知而家考緊工程師定交際花
你知道CIBSE HK 係邊班Interviewer, 你就唔會去考,我個FD 9年Exp 兩面報, 報左IMeche 同CIBSE, 點知IMechE pass 左,拎埋Cert, 都未有得In CIBSE

佢之後In CIBSE果陣,己經係CEng MIMechE, 但CIBSE 果班人唔知,走去肥佢, 我叫我個FD 玩野,佢唔肯
bim 畫圖仔扮專業 含撚啦
最柒另一條路6年定唔記得幾年都一樣meet到requirement
scheme a明明係fast path但其實完左都一樣唔會比你考到牌
咁我行scheme a黎把撚直上既人真係萬中無一
搞緊啦 成日出咩交易所要超越香港明明香港97後收返都係自己既 唔撚做好佢 係要玩撚死佢 真心唔知咩心態
Scheme A 係冇撚用,
你地應該同班細既講
專重啦,其實BIM 又算新產業嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞