對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
畫完圖一開盤就走人架啦
下家再畫過
轉埋行啦hkie幾年前連會費都唔再交
價低者得 判上判文化有份搞成咁
整埋d所謂小圈子學會出黎益自己人
不過黎緊香港每一行都有大量專材同你掙飯食
我都俾唔到咩好建議你
一直都係咁
呢啲學會都玩點樣壟斷資源
自己做工程都覺得香港工程垃圾。仲想要咩歸屬感
想做狗賺錢就入工程啦,想做人就趁早轉行
我都諗緊要轉行算了。
你都讀撚咗𠵱科都冇撚得你揀㗎喇
疊埋心水 記得𠵱行識人好過識字 比起其他行業更加講靠關係
坦白講,咁如果本身讀書麻麻地但又驚血,又學唔掂coding,language唔掂。原先工程嚟講係唔錯嘅選擇,唔通走去撈飲食地勤狗鐵前線等等咩,發展前景嚟講工程肯定餓你唔死先。

不過工程呢樣嘢永遠都要還,還既意思係因為正正工程係最多水分嘅行業俾上面撈水,唔cap你cap邊個?
以前時代放至依家,無論BS, 測量,安全定civil 都有堆學習能力/學歷比較差嘅一大堆人頂住個中層位。而呢堆人食正大型基建條水安穩做中層。

但個問題係工程如果轉全部簡體字叫大陸人嚟幫手run中層位得唔得?乜可以唔得咩…?試問邊個位一定要識英文?比起IT, 我更加唔睇好香港工程行業,莫講話班中層撐唔撐得住,甚至乎你做做下低層都會空降一個講普通話嘅做你阿頭都唔出奇。
天真完未
香港呢隻船爛起上嚟
爛過支那普通城市
連登正正與現實相反, 你唔做大把人做
Code of Conduct?
你試下叫班撚樣唔好收咖哩
睇下會點
點夠膽肥佢地
轉行轉咩先係問題
讀工程仲要讀偏門 仲死得人多
收皮啦,日日吹奏hkie
井多少少轉邊行
咁不嬲as built 圖都要update 嘅
考吓政府工,例如入境/海關啦,再唔係個人冇咩追求既搵份普普通通嘅政府工。
CIBSE HK咪同一班人,一樣係睇邊個簽你同邊間公司
講講事實先,
香港移民潮係事實。
大陸人口多係事實。
大陸畢業生搵唔到嘢做而且人數多又係事實。
香港撈工程,幾年內上25k又係事實。
大陸人眼紅香港人明明做同一樣嘢但又高自己一倍人工,你估佢地唔知咩甚至乎按照佢地讀書學理論嘅瘋狂程度,佢地對工程嘅知識分分鐘勁過班香港工程中層班撈水怪。

所以擴大人才計劃同互認機制係變相壓低香港工程佬人工同埋搵大陸人填補返所需空缺。

總之走到好走啦,走唔到就學好普通話啦…死局嚟。
好彩軟件工程無charter scheme
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞