對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
話年輕人懶喎

依家連BD署長都已經開埋記者會
先至出嗰濕鳩聲明
過哂廟啦
一開頭應該星期日即刻開記者會
義正辭嚴屌柒啲人拆structural wall 吖嘛
呢個咁嘅會
算鳩數啦
搵個老野錄條片都好呀
得個facebook text
連letter都唔係
咁係佢好彩, 但唔專業都係事實
但法定地位始終係 HKIE 同 ERB
有同感呀呢啲嘢次次都係搵個測量師出嚟講
我心諗,測量師唔係唔識,但係點都係engineer出嚟講掛
咁都係67
cic accredited bim manager 其實好專業
其實rpe都無咩用.... civil strutural 咪簽tcp5囉。

mechanical 咪簽下lalg?
吓 佢地用來騙學生入行咋喎。打段文都錯到 七八糟,又唔proof reading
真呀大陸做design, 叻過香港好多人 。

係做works果班有問題姐 貪污又亂做
Mechanical 簽LALG,吊機,天秤,吊船,人籠,物料架,開士機,工人𨋢,仲好多野簽
盧偉國只係利益團體嘅立會代理人做到佢要做嘅功能自有鐵票保送
其實HKIE 只係腐敗制度ga一部份 成個行業文化同榨壓模式都有問題,人手唔夠係因為人工同付出唔成出比例,同香港一樣要奴才 唔係要人才 要齒輪唔係要人手,有心做工程ga 移民係最好選擇,否則你只會成為呢個制度腐敗ga一部份
其實係帶領行業個班人搵唔到商機,有利嘅營運模式。金融行業都係要齒輪,但係人地做到well compensate
終於出聲

日出康城拆主力牆|工程師學會指難30日內復原 之後可能變形滲水

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/903949/
是但啦
HKIE都有開記者會補飛 同接受專訪
收貨啦

https://youtu.be/1LsZfWmZS3o
師兄你依番說話好啟發到我,我都好確信自己係冇揀錯,我一樣工程咁轉esg,返工開心咗好多,挑戰性係大嘅,但係做出嚟係有價值!
唔係搵唔到商機 產業鏈頂層係最地霸權 點會無商機 問題係班人鐘意賤賣專業 鬥低價錢做爛左市場,同自由一樣,無左用幾多錢都買唔返,一單炒業樓要做3年,consultant fee 頂多600萬, 600/12/3=16萬一個月,計埋租金水電人工仲有幾多,咁低利潤但又長線投資自然搵唔到食,你拎600萬出來咩都唔做定期三年都搵到70萬,當息係4%,係咩都唔做,,我唔知班高層點樣搞個cash flow, 但如果佢條數唔做拎去做投資點都蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞