對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
謝巴打我個仔近派都諗緊呢招轉行
小弟濕鳩中層個仔唔生性入埋行
我希望個仔大個都唔好係香港做工程啦
冇野撈工程都唔會餓死嘅 不過香港人才值得更多
你個仔知唔知你出左依個 post
個account 用佢大學戶口申請佢login到
香港專業(就算係傳統四師)都好快被大陸取代架啦(立法會通過法案快過你食個lunch)
大家有冇諗過,MHKIE/ RPE 或者其他外國學會HK Branch 既嚴苛考牌要求,其實並唔係單純「制度」「劣根性」問題?

我覺得現實上好多存在既問題,係客觀性既外在環境 —> 影響整體社會文化 & 人既思維/ 價值觀 —> 影響各階層既制度產生 —> 導致切身感受到既問題

正如被人疚病多年既「教育精英制」:學能測驗—> band 1-5—> 中三淘汰試 —> 十萬人會考 —> 少數人有資格讀預科考Alevel -> 極少數人升讀 唯二既大學。

屌左幾十年,「凝聚社會共識+ 領導者改革魄力 + 世界潮流」 ,遇岩晒天時地利人和 先改到:

中學 Band 1-3 (多啲人入band 1)
母語教學 (英文屎考試都唔會咁蝕底)
取消中三淘汰試/取消 會考 高考
DSE 唔分 ABCDE, 最高分既係 1 唔係 5, 1 之上仲有1*
幾廿間大學, 考唔到學士 ,仲有副學士

總之,家長唔想仔女咁快比人分 369等,要求個制度改到抹走晒啲階級痕跡,終於求仁得仁。

之但係同時間,家長們亦都八仙過海各顯神通,利用自己嘅資源,幫仔女從眾人當中differentiate 出黎:
》未識講嘢,就開始報大量興趣班
〉讀國際學校,讀私校
》 細細個就幫佢報唔同比賽,砌靚portfolio
〉搬屋去 好既校網,搏入名校
》洗錢出國留學

捱冧左一個制度,市場就會創造出另一個制度去迎合返需求。所以主要既問題唔喺個教育制度。

點解會有此需求?如果呢個社會,資料分配趨近於平等,平庸既人搵90蚊,天才搵100蚊,個個收入都足夠衣食住行,咁就唔會好多人願意為搵多10蚊,付出咁巨大既成本。

可惜,香港呢個社會個資源分配方式唔係咁。winner take all 咁滯,讀書叻既一出黎就搵10萬8萬,讀唔成書既,hea 既做保安搵1-2萬,做地盤做飲食捱到隻狗咁就搵幾萬。然後呢個差距會體現喺資本累積既速度,然後收入差距指數式擴大。

資源有限,競爭激烈,從小就去催谷,對好多普通階層既父母黎講,呢個係投資,係階梯上游既途徑,係冚家翻身既希望。

喺叢林社會,資源分配既方法,應該係 武力(政府/幫派)-> 權力 (官員) -> 社會階級 ( 精英)
一般平民百姓係無份
香港已經文明進化到不靠武力權力(表面上),而係利用社會階級去分餅(而且仲有少量政策去照顧窮人)
其實好多香港人都樂意接受呢種制度,因為至少排除左野蠻既「武力/權力」分配方式,精英賺多啲又符合香港人既核心價值,條氣都順啲。部分唔滿意既人,只係覺得上昇到精英既途徑/機會唔夠,而唔係想要社會主義高稅高福利。

所以,維持社會階級既門檻,難聽啲講係香港社會認同既價值觀。如果仔女幸運入左名校中小學,佢哋唔會想間學校變成不計成績全民收生。

所以香港啲專業學會亦都一樣,因為呢個係社會認同既價值,唔係因為邊個做主席,或者參與多啲會務去下AGM投票可以改變。

當專業學會唔玩高門檻去卡人,收多啲會員,香港市場就會降低佢既階級認受性 (例如CIOB, RICS, SOE)降低佢喺資源分配機制內既優先權 (政府工,政府project professional 人頭,大公司professional grade,etc)

呢個社會資源分配機制,先係做成香港同西方國家對專業資格門檻有咁大分別。人地有牌唔會發達,搵多啲交稅再重啲,無牌既收入又唔會差,咁自然做成好歡迎你地考牌入會交會費。

礙於香港同外國有RRA, 對於有醒目仔先考外國牌再轉返香港,當越嚟越多人跟風時,香港既學會就會加門檻,維持返個階級壁壘,呢個係正常市場反應。

情況就如同三/四十年前,當香港讀大學既機會咁少,大學生係天之驕子。有能力既父母就送仔女出國讀大學(無能力既都要去半工讀),返到黎浸完咸水都可以加入天之驕子行列。但當人數越嚟越多,市場就會正常地反映。10幾20年前開始,留學已經無buff, 人地已經識問係外國邊間U, 未聽過既一律當野雞。

Taught master 課程一樣係咁。

追求參與呢個階級遊戲既人,是否都認同緊呢個機制?

(成篇野用兩日分左好多次寫,諗到乜就寫乜,無乜結構,見諒)
Tldr
Ching講得太好,要夠宏觀同埋drive到changes已經差好遠,好認同同公司唔同dept畀到嘢出嚟,真係deal嚟,佢哋有得威拎下credits
其實我唔介意個牌難考啲,宜加問題係個牌pass 唔pass 係subject to 個interview which is subject to 個interviewer加埋學會利益人士出賣學會做吳三桂
前工程師學會會長黃唯銘已經係一個笑話
講咁多廢話咪又係工時長+人工低過其他專業,
攬住個IR打飛機把撚咩
lm
根本唔係hkie嘅問題,而係工程畢業生嘅質素愈來愈差,以前工程師個考試一樣咁難考。而家啲fg唔肯落site,又唔肯由低做起,一畢業就想攞牌,咪玩啦
Hkie 都有佢嘅難處
依家佢可以有咁多互認未斷
主要都係評核方式,仲係同外國一樣
只不過嚟到香港水土不服
如果集中考筆試 ,最多有咁難整咁難
由conceptual 考到operation
分八份卷 每份考八個鐘
咁一定公平啲 啱香港嘅好多
但可能就冇再冇國際認受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞