對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
會從自己control 到嘅channel 收集
我最後都係咁樣處理先搞掂份submission. 但成件事係佢勁唔透明,一路話處理緊處理緊原來根本就無處理。而最後自己send email 去母會問係我自己諗方法去處理,hkie 淨係話母會無人覆,就成個application 放左係到

一日hkie 都仲係咁黑箱小圈子,一日都係垃圾會

好多舊同事拎左CEng 十幾年,係行業有頭有面,都唔拎MHKIE, 就因為覺得呢個會廢又無用
屌你老味 開盤啲野唔撚柒夾
判頭鳩上 顧問鳩批
業主臨尾先加要求 跟唔到要求唔撚收
下手入到黎臨起先夾 食到應一應 飽到滯
Scheme A 已經on 9 啦
個原意係好,但係有幾多間公司真係跟足咁train 啲ge
好多ge 都係做clerk 或者draftman
啲老一輩又唔教,然後話做做下就明
Logbook 睇都唔睇就簽
個ge 學唔學唔學到野就睇跟乜大佬
比大陸人做一樣, 入黎做幾年, 拎左passport, 入唔到政府荀位, 照走。
不嬲有大量NDS, 唔見佢地會入工程私企長做, 同本地人流失差唔多。
佢地不嬲大量轉行,去外國, 仲多過港生。

身份證又唔洗靠你工程公司sponsor
我玩過幾次RRA,每一次HKIE都係相同套路,我已經慣左幫HKIE 同外國會line up, 然後當佢地係下家咁,追完呢個就追另外一個。處理你application果個係Isa?
一開始係,之後佢都resign 埋。

算鳩數啦,一開始考英國會果陣,我睇左hkie 份野話只要係自己jurisdiction interview 就RRA 唔使再in. 咁我咪揀hk branch 考。

pass 左搞rra, 佢又話要再in 多次,我打去問hkie,個senior 話就算佢rra 有寫呢條,使唔使再in 多次hkie 都有決定權,case by case.佢玩撚哂啦

我決定如果今次RRA interview 佢如果肥撚左我我唔會再考,還定有英國會都夠照
金融搞死左啦
你可能唔知姐 依家入去坐得既都係根正苗紅
屌香港工程嚟嚟去去咪係起樓基建 其他範疇=乞食 最撚憎啲做building嘅所謂工程師

利申乞食
E? 你仲未interview? Isa resign 講緊都差不多成年前既事啦喎。
in 完啦,又咪in 完無聲無氣,打去問又話處理中果d 囉。

我而家都廢撚事係咁打去追,都係彿系算。還定尉已靠英國會CEng 轉左行,之後都唔使用hkie/rpe.
我apply RRA 純粹為左叫做儲齊哂香港做engineer 要有嘅牌,而家有無都無咩所謂lu
咁詳細巴打寫開minute?
隻隻工程狗聞到有鑊氣就辭職㗎啦
其實hkie已經做咗好多嘢大家可能冇睇到

Hkie 喺好多 工程有關 既政策 都會出信出文 發揮影響力
尤其 施政報告同 財政預算案 保護同爭取 會員同行利益

就算大家覺得好廢嘅盧國偉工程師
都係瘋狂爭取有大工程俾大家做
尤其是要有序推出
相信呢一年大家明顯感受到 工作量嘅增加
隨之而來嘅相信就係 工資嘅上升

雖然喺各種社會事件上面非常低調
但係其實更高層次已經做咗好多嘢
2電1鐵成日出事
都睇得出請咗啲咩人
工程界開埠以黎都係咁,當年班鬼都係搵埋最後一筆就走跟住比你地當家作主,跟住當家作主果班都係搵埋最後一筆就走
留返個自稱專業人士雞棚
………你係未HKIE派過黎既打手?………
既然你都識鬧人唔去AGM,即係你都係果班玩學會committee既小圈子啦。

出信出文都係幾十年前既做法。
講影響力?
元朗停電,Mirror 事件,城大天花,精進天秤,港燈停電,名潮食館,疫情氣喉,吊船死人,驗樓師妖言惑眾 etc,咁多咁多同工程有關既社會事件HKIE又去左邊? 點解又唔洗發揮影響力?

工作量增加,所以相信工資會上升? 你係黎搞笑架?
曲直難分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞