對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1936 Like 14 Dislike
改名香港工程師同樂會仲好
香港普通話學會

整啲chartered putunhua people
駁吾刀
奶共係咁
留港係咁架啦
仲可以有咩不滿
大陸人全方位滅絕本地所有行業
就算未到你果行都只係未夠鐘

一係躺平港豬咩都唔理
一係就走架啦

留係到又呻不滿都係攪自己
早D睇化啦
奶都有分高手低手之分

大佬大家都明奶共係貪油水姐,你奶到底褲都輸埋
自己上咗位 對行業低下階層不理不睬
甚至剝削 㩒落地下當蟻踩

點解仲要不斷慫恿年青人入行?

諗唔明出於乜嘢居心先會咁做
讀成書寧願做其他專業人士
讀唔成書都寧願卑躬屈膝考政府低層
留港工程撚值得擁有
笑撚死人
on9仔
本身要簽名song已經on9
代表你一定要起碼識到女幾個有牌既仲要frd到肯幫你簽
有d division少d人真係焗你要成日埋堆識人
簽到又好似你話齋,見board條友唔岩key又可以玩鳩你

之後你準備咗咁多時間放咁多心機
跟著隔離條友話識人簽個名做下樣就搞掂

專業資格wo笑撚死人
同樣要放咁多心機,我寧願去外國考喇做乜要去你hkie奶哂鞋底咁
供求問題你水多啲年青人入行 人力成本咪低啲

呀豬呀狗都做到醫生 睇醫生咪平不過質素冇保障咁解

加陣香港工程界就係唔理quality 總之快快手run project 啲人幾咁平得咁平 啲人有幾少得咁笑 加埋賤價接tender
衣家呢度就係中國啦
你睇下中國人有冇不滿架
個個都好開心好幸福架

到你不滿架咩?

慳番淡氣好過啦
唔知做乜出多左個song字sor
其實係越來越多啲大陸人出黎香港讀工程碩士,然後再去香港啲main con做野
你考完都係要轉返MHKIE 唔係就唔認你 做RPE 又要Post membership先可以申請

HKIE 睇你唔順眼嘅話你Transfer 過去都係要interview
專登上YouTube search主題曲去聽,柒到打冷震

https://youtu.be/zuINjXV0E-E
你睇器官捐贈就知
果時見到細路女攞大陸心臟新聞第一個諗法係onl9
你又知無搞?
荒謬得赤裸但係係事實嚟
然後我想屌柒埋scheme a
講到好似好有path咁
本logbook之前都仲要手寫
完左個scheme 又唔知有乜撚用
除左最熱門個d division好d之後
我相信有好多人完左個scheme都唔知有乜用
屌你講橫講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞