對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
淨係你呢個思維已經有問題。
個AGM無人去同無人投票,唔係唸方法方便人去同join, 而係屌人唔去同唔投票。

唔好話人齋屌,唔比意見啦。
點解AGM唔可以zoom唔可以網上直播?
點解唔可以網上投票?

究竟呢個係21世紀既HKIE定80年代既HKIE?
那有女 你老母
好奇怪
同埋最緊要係上左神台果班人
配合中央先搵到大錢同埋保住個屎忽
過幾年賺夠退休拍拍蘿友就走
點會理得個業界同班細
屌淨係呢個年代apply membership仲要寄hardcopy 已經夠弱智。之後成個process 唔透明,唔知佢份submission 去到邊。我apply RRA 果陣一直打去問都話處理緊,9個月後佢話聯絡唔到我母會validate 我個membership. 成件事勁撚弱智,明明我已經俾哂certified true copy. 同埋英國d 會有hk branch 架嘛,打去問一問再補個email 真係咁難?

如果人手處理唔到唔該轉返digital application 啦屌,成日講digitalisation 但hkie 個website 柒撚到震,仲要全部野都寄信,email 都唔用
啲女唔洗落手做,所以你見唔到
因為 條文冇寫可以網上投票

改條文 又要有共識
又要call 會搵人投票
有bug 又比人屌

你坐chair 見冇人嘈 都不如 同人食多兩餐飯啦
講咁多都無謂,個會落後就落後啦
規矩落後就屌人唔黎開會同投票
BS Co?
網上投票好易比人造票
以前區議會 大家都係現場一人一票
睇吓大家幾value 自己權利同訴求
你講既野已經係所有有搞過RRA既人既共同經歷黎,我都有經歷過。

佢地會扮send過email去外國,然後話外國無覆佢地。

私人醒下大家啦,如果HKIE話send過email去外國,外國無覆佢,最簡單既做法就係你都send email去問外國會,CC埋比HKIE,外國會話無收過就屌HKIE。
有無人會將依個 post 貼去 hkie 啲 facebook IG
九品中正一開始都幾好
但最大嘅問題係
到最後只係得返富家子弟或名門望族
可以加入依條向上既梯隊
最後就形成小圈子
科舉既出現提供到一條路
俾有能力既平民打破家族背景既宿命
望返HKIE既玩法,完全係行緊舊路
兩邊一齊起,跟住駁唔埋,賴人工島飄遊
HKIE 有無代表上嚟正面回應下
扮物野呀?HKIE好大權力咩? 你真係以為HKIE同區議會立法會有可比性?
好多外國學會都可以網上投票。HKIE做唔到係HKIE廢。
ching人地閱讀理解點都高分過你文盲喎連閱讀都未識
強烈譴責,別有用心,指手劃腳,堅決擁護
HKIE 又話會從唔同渠道聽取會員意見
連登開 post 都係一個渠道黎
main con 有錢出到幾個月bonus

聽中電朋友講其實中電trainee 得頭兩年風光,之後就會輸俾main con

我都係聽返嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞