對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
正評 79:0
ching閱讀理解幾分?2021時任土木工程署署長喎。
早2日去emsd搞續牌
聽到個40-50歲阿叔話自己夠經驗入表攞c0 mhkie
但係啲經驗都係大陸都接受
就知香港工程冇得救
讀咗都咪撚入行

其實好多行業fg 係welcome quantitative 底嘅freshgrag

你地值得更好
屌有聲 佢地係邊間教會
連登100%屌柒HKIE
驗下眼好 處長不同署長

土木工程處(CEO) 是 土木工程拓展署(CEDD) 六個分處之一
其實同傳銷狗差唔多性質都係呃你埋堆幾好幾正,sell 願景,你地睇下政府E 75k 起薪等大家帶埋師兄師弟入行先知中鳩咗伏
成班高層奶共奶到雪雪聲喎
簡單啲講佢係做過CEDD 其中一個DIVISION 嘅HEAD
CEDD 係土木工程拓展署
佢係cedd下面civil engineering office (CEO) 土木工程處前處長咋
署同處唔同級數
諗住做忠誠界別就有油水分點知國家一出聲成行變哂回血劍劍下魂
冇料扮有料,有料果d就俾冇料騎住哂,過到彈下依到彈下,搞到冇哂心機做,以前就話2個做8個就企係到,依家仲衰2個做8個阻住做,索成轉行或者群埋一齊圍威喂算。
加入一齊搞埋啲濕鳩CPD 冇內容冇Application嘅SEMINAR 再搞中小學生活動誤人子弟
大波低胸=pass
其他唔講 康城6座單嘢唔出聲 工程師學會專業何在?
問過個呀sir有冇咩preference點先易過啲,佢話[ 請邊個做/俾邊個pass其實都冇乜影響,咁點解唔俾個靚嘅,起碼有野睇下先]
同支那資歷互認,點會維護香港人利益
CEO唔係Division啦
土木工程處處長都D3架, 雖然唔可以話好高級
HKIS 咪又係咁,明明已經有世界認可既RICS, 係要搞個本地小圈子出來圍威喂

其實就係想control 本地有牌工程師/測量師既數量,班老屎忽實行肥水不流別人田

所以預測到第時有咩新興行業
你拿拿林鬥快搞個專業學會,再游政府淨係承認你學會作為專業資格,搞d 所謂專業試 同cpd cap水
下半世剩係收陀地都賺到喊
改名中國香港工程師學會啦唔洗扮了
英制国家 工程友唔係仲高人工過HK?
建議工作唔需要但係又未cut membership嘅同行諗清楚係咪貨金俾人打爛自己飯碗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞