對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
積師改下圖 你又要跟住改
大家都係交垃圾 頂住個雞頭
你係畫圖個個 大把野做
望住張積 明知過幾日又改 會唔會同佢雕花
最後client個邊 都知你交垃圾 純粹請你返黎 有個人屌下咁
惡性循環
最後計錢都係指下個鼻哥
邊有人會拎張tender圖出黎講數
代表張tender圖差唔多係廢
乾收銀 錢又唔係你把關 technical 又易
收得幾多fee
你講ga野 明顯你對前期工程唔了解,好多野其實去到後期睇唔到,你有部份岩,d客前期改得仲勁,成份積反轉,你做咁仔細都無用,到出Tender , 得一個月時間,得一班一年經驗GE, 邊有可能設計到份似樣ga圖,響時間上已經係無可能做到,唔理你搵咩人來做都一樣,technical易定難 睇project 睇客要求,你話炒業樓未易,份份都差唔多野,你搞下Data Centre 同醫院 兩個世界來,不過有樣野要知,時間大家都一樣咁多,但consultant 10成時間, 4成拎左來夾空間上constraint, 5成用來同人溝通,仲要一個人睇咁多家分盤ga野,邊有可能專得哂,又係唔現實,如果真係無用,咁其實唔會再有樣職業叫consultant
Technical 可能得一成時間深化
開名啦,好多新豬豬未識睇應該要早啲知

arup 就arup

aecom 就aecom

思思縮縮咁
九龍塘a執柒做佢啦仲tier 2
真 冇理由入行要人先中伏
一線大判二線大判 講清楚邊間
九a得structure有料到
人事鬥爭就有料到
個個咪u can’t beat them join them law
考完牌唔係政府client就RSS
最多生產力同輸出個班永遠留唔到人

連登就係縮影
d老屎忽上哂岸全部唔係client就RE笑9 d未上岸
成日話正路好快上到70-110k 個range
唔講以為個個CEG GEG出身,全部都係讀civil
咁考咗牌真係上得好快既又
Civil 都 ok
不過唔夠 Aecom 賤價成日唔夠搶
i feel u bro. 個行業入面做實事個班上上下下都幾心淡。

利申唔埋堆 上屍講明升遷會有影響
呢個會既目的係保護老世同既得利益者既利益 你既suffer係佢地利益既一部分
唔好諗住好似西方啲工會咁 真係為全體行業基層謀利益
好似編劇工會 貨車司機公會得閒就罷工 要加人工 hkie根本唔係呢種性質
九a bid job唔賤價
但係比手足d人工就賤到仆街
睇吓個島幾時漂移
有profit sharing scheme
計返差唔多啦
佢個名係咩單字叫阿佳?好似識得佢
唔夠人做野呀屌,做住卜圭先
等夠人先做番仆佳
我地建築工程師係要工會
其他高科技人才要既係學會
其實係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞