對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1937 Like 14 Dislike
零幾年時候,大陸各中字頭公司都要收一本甚至985等院校,到而家無論你邊間學校畢業,只要你肯面試佢就會請你,你諗下佢人材質素跌咗幾多
但其實hkie 出親d 公開信都係奶政府架炸wo

完全見唔到有咩精闢見解去解決而家業界問題:
1. Consultant 大家鬥賤價>唔夠價最後鳩做>出d design 圖完全唔work

2. RSS contract 制度令到d rss 擺明拖,拖到穿左個期再續約就最好。drawing submission approval subjects to material submission, material submission 又射返去drawing submission, 最後settle 哂都係唔肯批,要subjects to emsd/wsd/fsd approval, 根本rss 就係工程界毒瘤

3. 工程期太趕,而家又話bim 又話咩mic, 講真你睇返外國有質素果d 用bim 同mic 嘅projects, design + construction 期起碼多一倍
鬼佬用外國牌transfer就唔洗in
(除咗鬼佬名,仲要睇相)

真係公平公正公開
所以工程界自己做鳩死自己
而家個個都係傾移民
邊有人會同你玩10年
行外人唔明會呆撚咗
下點解你做咗4 5年都冇牌
曾經我想頂埋佢 但真係頂唔住
廢老同樂會,老屎忽們萬世一系,就算到班後生上位都鍾意仲響後面指指點點同中共一樣
HKIE 喺好多法定委員會 有席位
呢啲事件 一般係事後喺相關委員會已經有充足討論
好多時 之後COP/程序上面已經因為咁改善咗

驗樓師 呢啲 其實係踩過界 building surveying 多過 engineering
HKIS 都未出聲啦

利申:完全冇玩committee
scheme a係for政府人之中龍
學校會呃你行scheme a
巴打你個username
三間會最撚on9一定係hkie
hkis見building 嗰班好多都26~7歲就搞掂,passing rate唔低,同埋佢地負責考人嗰班好似都係早幾年pass嗰d
唔似工程得班老屎忽
杯鳩佢啦屌
唔撚考
則師改完則,consultant就咁擺d野上去就算,收到張圖屌佢隻泵同riser騎住幅牆都夠膽交落黎問佢就話你地之前夾過一轉csd唔敢郁,屌佢d房layout都改撚晒啦
你講到HKIE好似做左好多野咁。
咁馬頭圍道違規裝修導致塌樓之後,點解今時今日仲有人可以係康城違規拆主力牆呀? 你不如講下中間有咩係改善左等我呢D無知既人了解下偉大既HKIE既運作呀。

驗樓師我唔同意你講到淨係關building survey事,因為HKIS做得垃圾,所以HKIE就可以跟住垃圾,呢個係咩邏輯黎?

同埋本身太多工程相關事務既發聲,都唔恰當地交左比surveyor出聲。明明好多野係工程師研發,設計,承建,監督,認可,檢測,但係個光環比人free ride左。

連HKIE自己都係2, 3年前做左個大型survey發現有好多問題要改善。既然你無玩committee,咁你幫HKIE講咁多做物?
HKIE : 哦
佢地坐到夠年期就用香港人身份去外國啦
咪當佢地真係 on9
走左去美國成5年,連美國PE 都考埋,你冇走去UK?
好多NDS連坐年期嘅時間都廢事做工程 去做金融,PE fund.
邊個會收兩萬幾 同你揼石仔.
今次人材輸入 應該都差唔多 派完身份證 一樣冇人做junior.
諗住白紙去畫BIM
有人識玩一路唔簽, in 到政府請AE/GE 為止.
簽scheme A 係幫公司拎資助, 除非你預自己4-5年考到牌,簽黎其實冇用.
入行做bim drawer唔容易
有一年 兩年exp就好易搵工
話唔定係另一個千人計劃,上面無得直接輸出,經香港過一過冷河再輸出
好多做工程嘅
想出名嘅通常唔夠料 但都叫有自知之明
做實事既唔得閒出嚟講嘢

變相光環唔係好夠其他專業黎咁
但呢個都係工程從業員特性

其實只要成為MHKIE 已經可以參與會務
係依家接近冇人玩嘅情況
你想早少少改變,可能好易

如果大家都行多步 唔係淨係喺度齋屌
情況可能好好多

我都好想工程師專業喺香港更受人尊重
但係大家一味齋屌 又唔參與會務
會令到改變到而家情況
其實都唔知chart黎做乜
黨鐵站沉降
冇晒d record又得
紅館跌個mon落黎
就黎成年咩都冇
出晒事都冇人要釘牌受靶
咁chart黎做乜

我自己嗰行唔會死人冧樓所以基本上行內9成人都冇chart
但係相應部門就要請chart左嘅人結果請得返黎嘅都係冇本行solid exp嘅人
笑到我仆街
三幾個會員屌 hkie 都可以當個別例子
但依家咁多會員屌足 hkie 咁多年就唔係個別例子啦掛
Hkie 究竟咁多年有無正視過會員嘅意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞