對工程師學會HKIE 絕望

633 回覆
1936 Like 14 Dislike
行多步?而家人地說係講緊HKIE唔俾人行呀行多步
根本就個個講緊做MHKIE難過揸火術,你仲係度講只要成為MHKIE
香港工程界本身都係一個笑話
大撚把NDS入左政府𢭃十幾皮野
諗住捱番2-3年好似點都好過去行scheme不過白紙未必有人肯請
首先,佢地(有可能)只聽會員意見
然後,自己友先入到個會
再然後,入左會嘅入左體制,唔會(敢)有意見
最後,其他人唔係會員(MHKIE/FHKIE除外就算咩會員/CEng可能都唔當你一回事),唔會聽其他人意見
係呀 政府個個爭住做
而家係私企話冇人做
HKIE 直頭視 graduate member 係 nothing 啦
有無 HKIE 代表回應下
DSE生唔好讀工程
好多人讀完工程幾年後都會quit 工程, 依個真
PE 係咪要幫自己買保險?真係奶左野都有保險頂一頂
柏巴

其實咁睇落都唔會簡單得過香港考牌好多,正常route最快應該都要5年?
如果搵四個PE endorse最簡單係咪搵相熟同事/上司就得
點會係nothing

不知幾多會貴graduate member 度嚟
會費*
RRA咪又係果句case by case
幫工程界做番好個朵同想出名係兩樣野黎,你睇黎搞錯左。

另外,我見過好多次班HKIE大帝大石閘死蟹,有佢講無你講,完全唔係想聽你意見。

返工都仲話有份人工收下補償心靈傷害,參與HKIE會務唔收錢攞苦黎辛?不了,你做埋我果份啦。

btw你講到參與會務可以改變現況咁,咁點解你又唔參加呢?
讀咗都唔好入行
佢地應該開始知驚。
呢一兩年student member同graduate member數量係插水式下跌,跌到佢地唔敢係annuel report show個數字出黎。
Graduate member依家係咪全面用 e membership card?
依家仲有冇physical 紅色卡仔?
HKIE啲admin阿嬸先串,打電話去問兩句都唔耐煩咁嘅語氣。
我都係想做free Rider
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞