True Wireless真無線耳機討論 (70)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
https://www.audioreviews.org/guide-to-iem-silicone-eartips/#P

坡仔話會減聲音場,人聲太前,所以唔係一面倒好咗,自己取捨
final ZE3000 / Linkbuds S?
Linkbuds S?
謝巴打
等我望下
Nuarl Mini3 台灣已上市
https://24h.pchome.com.tw/prod/DYAQGT-A900GG2B6

香港將來會~$1k?
Push
之前差d入左手,好彩
入咗無耐 聲真係正啱口味 好獨特
唔認爲因爲呢啲因素會影響個決定
講真追咗兩年幾post,根本無一隻會屌打其他,耳機嘢都係好似手遊咁,新卡總會令人課金,az80一年後咪又係會俾人遺忘,打唔打手都無乜所謂
前日$4500買左,心諗已經應該算平
唔洗1年
可能xm5一早就會遺忘
Noble mystique 豐澤 2660
perl pro好似幾好
2年保 唔洗驚啦
beoplay ex好似幾好
但想問點解專門店買同星際買會差成千蚊
水貨行貨問題?
香港貴到仆哂街
之前日水剛剛出都係2千頭

我唔知咩係啱cantopop,但係$1000上下較好選擇可能係Linkbuds S / ZE3000/2000
一對藍牙耳機,我自己覺得最緊要係連接,
同某d基本功能
例如:除落黎會自己停歌,
可以左右耳單獨用,唔好自己走電…

所以好多傳統大廠我都覺得唔合格
Momentum True Wireless系列就最離譜 出咁多代都係未搞掂d基本野,幾好聲都無用,

講真一對耳機玩一年到d電都開始degrade,
收我2k-3k 同我講得一年保養,
Overall 黎計真係無乜邊隻買得過。

係denon 隻新野有兩年保加功能齊先有d信心買
係咪3678 而家港行都寫2760
有冇包膠
買左denon新個隻大大粒?靚唔靚聲,出街有無成日斷
2千幾就可接受既
如果剩聽聲2760係少貴 但考慮到佢造工真係一流都可接受

聲:beoplay係幾全面同平均,個app可以較eq,但本身個tunning係好全面,bass唔會太重,夠清晰,高音順耳,係幾岩聽pop同soft d 既音樂。我會覺得聽落係好舒服,但缺點係冇咩特別oustanding既位,就係舒舒服服,全面。我會覺得少少似az80但az80係再好聽少少

ANC:弱但我個人唔鐘意ANC太勁好似塞耳仔咁,我本身對anc都冇太大要求所以可接受。同az80就冇比較因為係舖試咁靜都試唔到咩

通話:我平時番工要周街走同講電話,暫時冇試過好明顯有人話聽唔清楚既問題

配戴感:佢本身唔係好大粒,我耳仔細,戴落舒服又唔會跌

缺點:
-細聲,我要iphone要較到接近最大聲先夠我用
-跟機粒耳膠少廢,我試左幾粒,最後用final既耳膠我覺得聲好左d,隔音都好左
-anc弱
-2千尾都係偏貴,造工一流但要睇你鐘唔鐘意佢外型
請問巴打們,我只用藍芽耳機聽串流,硬件係pi7 px8 s21ultra 軟件用spotify同tidal,如果買部2-4k嘅音樂播放器代替手機,音質會唔會有提升定一樣? 又或者有咩方法可以再提升音質?
睇完佢介紹之後,AZ80 用家真係可以考慮一下升級耳膠 corier

https://kajetblog.com/technics-eah-az80-earpiece/

https://youtu.be/FrLP7ViLMx0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞