True Wireless真無線耳機討論 (70)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
睇你想要點用,fokus三單元音質真係無敵,聽歌係最好,貴幾百蚊但冇anc,講電話都一般般,純以聽歌嚟講一定揀佢

az80就比較似普通藍牙耳機乜都有啲,音質又好過一般耳機少少
有得駁google助理,係Apps入面自己選
連左但無得好似xm4咁,有訊息就會自動讀條訊息出黎
mtw3 個個都壞左耳 弱智
真係唔好再買
我壞右耳的
兩年保算好
Az80係咪全香港都冇貨要等月中?
lol咁多人買左az80但一個完整啲嘅評價都冇,等我寫寫

舊年我係大推mtw3,不過試聽過az80就果斷轉會:

1)人聲前,好清晰,但又唔會吉耳,感覺圓滑,好潤,好適合聽pop(我覺得特別啱聽hkpop、國語歌、日文歌,相對柔啲),令人好想聽落去,女聲甜又潤;比起嚟mtw3人聲好後,同埋好素,清水咁,唔會令首歌吸引

2)嘩啲高音上得好自然舒服,放到出去,但完全唔刺耳,呢樣嘢mtw3完全做唔到;

3)低音我係鍾意mtw3,感覺彈啲,紮實啲,但az80啲鼓都越煲越靚,同埋好清楚分到係咩鼓;

4)降噪效果非常好,唔會耳痛,感覺好自然,小弟耳綿用返comply 400c;

Mtw3個動態強啲,但我真係聽唔得耐,尋日聽足一日az80冇除過,完全冇問題,不過聽快歌的確唔夠mtw3動態做得咁足

對az80都好好戴,咁大粒戴左都冇戴嘢咁
同az60 比呢
本身az60已經好滿意,az80音樂取向係一樣,但空間感再大咗一圈,最緊要好戴咗

利申:銀色👍🏻
Xm5 出未 好似冇左消息咁
等下啦 一公布通常就有貨
d真無線 圈鐵 動鐵 玩唔玩得過
有冇巴打對比下ATH-TWX9同AZ80
我手上有az60 覺得 個充電盒好單簿 冇無線充
我壞右耳
耳膠用唔用到其他普通size?定要用for tws ?
應該係
點樣為之玩唔玩得過
我果陣都係壞右耳
用緊Jabra 85t差不多兩年,我都算幾滿意音色、ANC、通話,入黎呢個po比你地講到心郁郁想換機,想問下AZ80係咪各方面都完勝85t?
建議等下先,個個買完唔出聲
或者咁講會準確啲:az80聲音取向係相對MTW3柔同圓潤,冇咩棱角,我覺得呢個係tuning取向;同時間佢一樣係冇咩味精,但又唔會MTW3直白而無味(都係聽過az80先知原來可以咁)

好得意係用佢,256aac係耳仔聽得出地差,我仲以為對耳機未煲好;一聽返lossless即刻分離同細節好好多,hires lossless直頭正,ldac真係唔知會點,對耳機完全係個source俾到幾多佢就出到幾多,越煲越有 潛力不錯

之前講動態個問題,就係MTW3會劃一動態好,但az80會反映到首歌係咪動態本來係好,個鼓錄得好唔好,而唔關佢動態係咪慢事

AZ60小弟叫做試過下,我覺得係典型日系耳機聲,薄聲小冷,所以試完冇買;Az80係厚暖,但又唔會歐美耳機咁硬

Mystique動鐵,幾粒單元算sync得好,但動圈啲動態好太多,又organic,而家動圈分離度已經十分好多;加上個bass一pat pat咁,真係典型美國佬tuning,我唔會買 sosad
我care斷線連線問題多過聲,同易唔易拎出黎,換耳膠洗唔洗用tws耳膠
仲有拎耳機出黎間中會連唔到電話呢D問題
az80同xm4比呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞