腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
唔洗咁既Ching,講兩句就話人打手
買ssd 買穩陣好合理,
solidigm先第1水,
點解唔買隻個brand 大D既 ? kc3000又好,c930又好
c930r/w 效能同TBW都好過p44 pro
然後咪睇價錢囉,最後鐘意買邊隻就自己話事啦
我只係想講,c930又可以考慮姐

btw,邊度話KLEVV係香港Brand?
rebrand 還rebrand
入門款改個名同之前個旗艦款一樣
點睇都係心地唔好
KLEVV Solidigm 兩間都係under SK集團
唔知你哋兩個喺度嘈乜
我冇嘈架,
solidigm仲好都覺得出喎
solidigm係食咗intel SSD之後嘅 brand
高階款絕對冇問題喎
岩呀,solidgm唔差架。
所以個傻閪啦啦聲買,建議下都要咬鳩人
都好明顯P44 係同前SK platinum P41 一模一樣
NAND flash, DRAM 同 controller 都係SK 自家
又係同廠

唔通轉左個名就會唔同咩
唔明有咩唔穩陣

C930 用大陸controller
sequencial w/r 只係贏少少,有幾可用盡
但對SSD 最重要既random IO 就輸P44 成條街

如果價值差唔多,真係一定係揀P44 而唔係C930
另外 台灣SSD繼續劈價
Acer個條Gen4 2T劈到2999台

[情報] 21:00 Acer Predator GM7 2TB Gen4 2999
https://www.ptt.cc/bbs/PC_Shopping/M.1683867394.A.55B.html
長肛NAND
唔要長江就等GM7000特價囉 遲早嘅事
長江起碼做爛市拉低個市場先 消費者黎講好事
無知一問, 長江Nand 有咩缺點
Made in China lo俾美國制裁半導體企業黎
支那拿手好戲低價玩串個市場 不過本身flash個幾間廠就鍾意玩嘢 一陣又火燭 一陣又原材料污染 輪住出事要加價
比老美制裁後散貨回血,批貨雜牌食唔少,大陸叫呢批nand做「黑片」,但真係極平,2T可能只要 500-600人仔。

係香港買都既大牌子就算用長江nand,用落都唔會有問題,但價錢其實唔算極平,咁好多人都會加多少少選WD/三星/海力士
用緊970 EVO 1tb 一年半左右
頭先打打下機load緊個陣突然間藍mon
error記得係kernel data inpage
之後boot機 淨係出BIOS boot唔到windows
咁樣個harddisk係咪已經死左 仲有冇得救
咪就係
SK已經出左好耐,只係香港一直冇代理入
粒Controller都可能係Enterprise 個邊下放落嚟

系出名門,牌面點都靚過KLEVV
恭喜你0E
15年 千九買intel 730 480gb
一個自己出 一個子牌嘅子牌
親生仔vs遠房親戚
solidium 係intel賣比sk hynix之後改下名
大廠 重要2tb 1199我會買solidium
咩第一水
前身就係sk hynix p41 plat
都唔知幾多laptop入面果條無牌子既ssd就係sk hynix直接出比廠既型號
intel加sk hynix重唔夠大brand
重有停電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞