腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
應該唔得 , 因為Slot 2 冇預留螺絲位去裝Slot 1跟嘅Heatsink.
上京都買啦 幾十蚊人仔就有
https://item.jd.com/100001622750.html
咁我係咪要買條2TB 連散熱?
想問下如果我拆左原先Slot 1 果條SSD 去Slot 2 ,新果條2TB 去Slot 1得唔得會唔會壞windows?開機選返Slot 2 條1TB就冇問題?
原來咁平,咁唔駛咁煩喇
咁我係咪要買條2TB 連散熱?
大多數Gen 4用起來會熱到癲 , 建議買有Heatsink嘅M.2 SSD .

想問下如果我拆左原先Slot 1 果條SSD 去Slot 2 ,新果條2TB 去Slot 1得唔得會唔會壞windows?
正常交換插係唔會影響boot sequence , 亦都唔會影響到Windows.

開機選返Slot 2 條1TB就冇問題?
同上面一樣 , 因為你新嗰條SSD無Boot Sector, BIOS正常嚟講會自己搵到有Boot sector嘅SSD , 即係你原本嗰條SSD .
通常家用級得第一條M.2係直連CPU
其他都係南橋拉出嚟(貴板例外
所以第一條建議裝OS嗰條
然後唔好因為有冇散熱片去影響你買邊條SSD
散熱片又唔貴 冇/特別貴 咪另外買囉
岩岩問左無貨
好似得飛馬差唔多價錢
咁我又未咁急住用,等佢返貨先
***970EVO+中咗0E變咗 read only,有啲大file讀唔番copy唔到,但依家最大問題係wipe唔裡面啲資料去做維修,因為係hardware read only
唔怪之得呢排samsung平咗
***係外國和台灣都好夠0E災情

我嘗試係另一部Win 10 Pro裝佢個Migician 7.3 Software去upgrade firmware但裝完個interface點都無顯示出來

到最後要重新裝一個Win10 Pro + Updata 22H2先開到佢去試upgrade firmware,但0E嘅hardware read only都係唔比up
玩撚猿
2TB最後都係買咗KC3000 + uGreen外置盒用來backup番啲Data,copy咗成個鐘唔熱

係深水埗搵SSD唔敢再試***980/990 Pro
再提提大家

ROG Strix Arion外置盒,係認唔到Crucial P5 Plus SSD,Crucial其他型號唔知有無問題

利申:親身中過伏,clone唔到條舊ssd落P5 Plus

https://www.asus.com/tw/support/FAQ/1045234/
brother有無話腦場邊間呢個價? 聽日去睇睇先
出名黑店
收街客顯示卡訂,用d訂黎入貨轉手礦場
再退訂唔出卡

變相免息借錢炒卡
用外置盒唔使買到KC3000咁勁喇,都用唔盡個速度
用來裝av同game,行pcie 2.0點睇
970EVO Plus之前插外置盒好熱咁,而且第二時都會插番入laptop或desktop用,驚買咗啲DRAMLESS慢到hihi
想請問wd sn770 賣888 嘅鋪頭有無得網上買/ 智能櫃?湊細路無時間出去住
thanks brother
咁你買SN640 8T
比例上咪仲平
想買隻外置hard disk擺普通word檔/ pdf
係咪買ssd 加ssd外置盒會抵啲?
有冇人用緊ADATA XPG GAMMIX S70 Blade
見到降左價, 有2G DRam用SK Hynix NAND, 評測唔錯, 即時買左條...
https://www.hkepc.com/20964/%E6%A5%B5%E9%80%9F_7%2C400MBs__PS5_%E7%9B%B8%E5%AE%B9_ADATA_XPG_GAMMIX_S70_Blade_1TB_SSD

但係再google下... PK呀, 用長江存儲既... 係大陸版用定混用? 港版行貨用咩Flash有冇人用過知道?
https://zhuanlan.zhihu.com/p/551138845
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞