腦場2TB SSD 跌到去$899 (3)

1001 回覆
20 Like 4 Dislike
Nand價呢幾年嚟一直都跌緊,特別係三叔今年反其道而行增產,庫存勁多,唔太關長江事
新呢一代12nm主控(E18/IG5236/MAP1602)都無乜問題,所以唔太關事。

不過notebook用就要小心,有機會電壓唔夠出現“掉盤”
ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 有冇伏?
可一不可再,揼春中。。。
最新update
依家做緊329(限送us)
考慮緊買唔買
擺落ps5用 JD買GM7000 定香港買s70 穩陣
3叔 T7 4tb ssd 好唔好?係Amazon見到賣緊唔駛$2000
買2TB, 唔好買1TB, 因為1TB有混用NAND情況
我買完1TB都唔想check咩NAND啦
https://www.techpowerup.com/ssd-specs/xpg-gammix-s70-blade-2-tb.d121

另外如果你會加散熱就唔好貼佢送果張薄片, 因為好黐, 再meet反而怕整壞. 直接用自己既散熱仲好
我係去特賣城搵呢類, 十幾廿蚊only. 因為佢雙面有粒, 呢類上下夾散熱好用
https://gelidsolutions.com/zh-hant/product/%e5%86%b0%e8%93%8b-%e5%9b%ba%e6%85%8b%e7%a1%ac%e7%a2%9f-%e5%86%b7%e5%8d%bb%e5%99%a8/
你JD買有冇5年保?
gm7000 599人仔×1.2=$720
s70 $799
其實差幾十蚊
香港no date代理保養質素唔知點
京東自營如果冇得整會折舊退現
漢科代理
https://shop.hornington.com/products/adata-s70-blade-nvme-gen4

我就未試過壞硬碟,但聽講都係1換1

上次我買隻12TB HDD一開就壞
攞上去俾佢CHECK完就一換一隻新俾我
漢科代理咁我都會揀留港消費
今日買左條S70 Blade 2tb估唔到係made in taiwan而唔係mic
問過高登漢科佢話呢隻出面同樣有聯強貨
如果要揀代理就買時最好問清楚
總有啲傻仔想吹奏長江好似人民解放軍為人民打價格戰咁。
事實上同共軍抗日一樣,嗡就大大聲,做就少少做。

乜鳩232層,Micron都出緊貨佢先嚟講。

長江嗰種產能,就算成本價再劈一半都唔會有幾大影響,因為供貨能力根本係九牛一毛。
第你老母一呀柒頭

Micron一年前已經發佈咗232,長江年底先嚟講。

吹奏長江之前你講下長江出到多貨先啦。
散熱正常貼左唔會meet返出來?
聯強同漢科有咩分別
d貨有無分別就唔清楚啦
你知啦有人會揀代理可能係因為個人喜好又或者地區問題
我自己就兩間都去過都冇試過有d咩不愉快經驗
只不過多口題下同時有2 or多間代理姐
買咗sn640 7.68TB
塊薄片唔係出廠貼好,要自己貼的。3m雙面膠貼實。就係覺得佢好流,所以我先會貼完搣咗佢自己再換雙面散熱。如果出廠已經黐好嗰啲就真係唔好meet,因為有d meet左無保
強國SSD真係CLS,4TB 1099人仔

https://unwire.hk/2022/12/08/micron-nand-ssd/fun-tech/amp/

你jm9啫?唔gur大陸嘢你完全可以加錢上Micron nand,Acer Predator嘅GM 7000,世面上咁多牌子咁多型號想買乜就買乜
而且我已經講到明長江最大嘅意義係令到三大廠減價,邊忽有hard sell你要買佢?同芝麻人一樣咁玻璃心
咁你又確係有講“領先同行第一個發佈”嘅
即是咁,我地最多俾到意見,最終買邊款都係睇連登仔自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞